இடை
Appearance
Tamil
[edit]Pronunciation
[edit]Etymology 1
[edit]Cognate with Malayalam ഇട (iṭa). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
[edit]இடை • (iṭai)
- middle, mid, centre
- Synonym: நடு (naṭu)
- middle (in time)
- Synonym: மத்தியகாலம் (mattiyakālam)
- middle (of the body), waist
- Synonym: அரை (arai)
- middle-class people
- Synonym: மத்தியதரத்தார் (mattiyatarattār)
- the herdsmen caste
- Synonym: இடைச்சாதி (iṭaiccāti)
- (grammar) the medial consonants of the Tamil alphabet
- Synonym: இடையெழுத்து (iṭaiyeḻuttu)
- (grammar) the indeclinable particle (as a part of speech)
- Synonym: இடைச்சொல் (iṭaiccol)
- place, space
- Synonym: இடம் (iṭam)
- left side
- Synonym: இடப்பக்கம் (iṭappakkam)
- way
- Synonym: வழி (vaḻi)
- connection
- Synonym: தொடர்பு (toṭarpu)
- suitable time, opportunity, season
- Synonym: சமயம் (camayam)
- cause
- Synonym: காரணம் (kāraṇam)
- a measure of length, breadth, thickness
Declension
[edit]ai-stem declension of இடை (iṭai) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | இடை iṭai |
இடைகள் iṭaikaḷ |
Vocative | இடையே iṭaiyē |
இடைகளே iṭaikaḷē |
Accusative | இடையை iṭaiyai |
இடைகளை iṭaikaḷai |
Dative | இடைக்கு iṭaikku |
இடைகளுக்கு iṭaikaḷukku |
Genitive | இடையுடைய iṭaiyuṭaiya |
இடைகளுடைய iṭaikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | இடை iṭai |
இடைகள் iṭaikaḷ |
Vocative | இடையே iṭaiyē |
இடைகளே iṭaikaḷē |
Accusative | இடையை iṭaiyai |
இடைகளை iṭaikaḷai |
Dative | இடைக்கு iṭaikku |
இடைகளுக்கு iṭaikaḷukku |
Benefactive | இடைக்காக iṭaikkāka |
இடைகளுக்காக iṭaikaḷukkāka |
Genitive 1 | இடையுடைய iṭaiyuṭaiya |
இடைகளுடைய iṭaikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | இடையின் iṭaiyiṉ |
இடைகளின் iṭaikaḷiṉ |
Locative 1 | இடையில் iṭaiyil |
இடைகளில் iṭaikaḷil |
Locative 2 | இடையிடம் iṭaiyiṭam |
இடைகளிடம் iṭaikaḷiṭam |
Sociative 1 | இடையோடு iṭaiyōṭu |
இடைகளோடு iṭaikaḷōṭu |
Sociative 2 | இடையுடன் iṭaiyuṭaṉ |
இடைகளுடன் iṭaikaḷuṭaṉ |
Instrumental | இடையால் iṭaiyāl |
இடைகளால் iṭaikaḷāl |
Ablative | இடையிலிருந்து iṭaiyiliruntu |
இடைகளிலிருந்து iṭaikaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- இடைகழி (iṭaikaḻi)
- இடைக்கட்டு (iṭaikkaṭṭu)
- இடைக்கருவி (iṭaikkaruvi)
- இடைக்காற்பீலி (iṭaikkāṟpīli)
- இடைக்கிடப்பு (iṭaikkiṭappu)
- இடைக்கிடை (iṭaikkiṭai)
- இடைக்குறை (iṭaikkuṟai)
- இடைக்குழி (iṭaikkuḻi)
- இடைக்கொள்ளை (iṭaikkoḷḷai)
- இடைசுருங்குபறை (iṭaicuruṅkupaṟai)
- இடைசூரி (iṭaicūri)
- இடைச்சங்கம் (iṭaiccaṅkam)
- இடைச்சன் (iṭaiccaṉ)
- இடைச்சரி (iṭaiccari)
- இடைச்சி (iṭaicci)
- இடைச்சுவர் (iṭaiccuvar)
- இடைச்செருகல் (iṭaiccerukal)
- இடைச்செறி (iṭaicceṟi)
- இடைச்சேரி (iṭaiccēri)
- இடைச்சொல் (iṭaiccol)
- இடைச்சோழகம் (iṭaiccōḻakam)
- இடைதெரி (iṭaiteri)
- இடைநரை (iṭainarai)
- இடைநிகரா (iṭainikarā)
- இடைநிலை (iṭainilai)
- இடைநிலைமெய்ம்மயக்கு (iṭainilaimeymmayakku)
- இடைநேரம் (iṭainēram)
- இடைப்படி (iṭaippaṭi)
- இடைப்படு (iṭaippaṭu)
- இடைப்படுவள்ளல்கள் (iṭaippaṭuvaḷḷalkaḷ)
- இடைப்பழம் (iṭaippaḻam)
- இடைப்பாட்டம் (iṭaippāṭṭam)
- இடைப்பிறவரல் (iṭaippiṟavaral)
- இடைப்புழுதி (iṭaippuḻuti)
- இடைப்பூட்சி (iṭaippūṭci)
- இடைமகன் (iṭaimakaṉ)
- இடைமடக்கு (iṭaimaṭakku)
- இடைமிடை (iṭaimiṭai)
- இடைமை (iṭaimai)
- இடையன் (iṭaiyaṉ)
- இடையர் (iṭaiyar)
- இடையறவு (iṭaiyaṟavu)
- இடையறு (iṭaiyaṟu)
- இடையல் (iṭaiyal)
- இடையாட்டம் (iṭaiyāṭṭam)
- இடையாயார் (iṭaiyāyār)
- இடையிடு (iṭaiyiṭu)
- இடையிடை (iṭaiyiṭai)
- இடையினம் (iṭaiyiṉam)
- இடையீடு (iṭaiyīṭu)
- இடையுவா (iṭaiyuvā)
- இடையெழுஞ்சனி (iṭaiyeḻuñcaṉi)
- இடையெழுத்து (iṭaiyeḻuttu)
- இடையொடிவு (iṭaiyoṭivu)
- இடைவழி (iṭaivaḻi)
- இடைவழித்தட்டில் (iṭaivaḻittaṭṭil)
- இடைவாழை (iṭaivāḻai)
- இடைவிடாமல் (iṭaiviṭāmal)
- இடைவிடு (iṭaiviṭu)
- இடைவீடு (iṭaivīṭu)
- இடைவெட்டிலே (iṭaiveṭṭilē)
- இடைவெட்டு (iṭaiveṭṭu)
- இடைவெளி (iṭaiveḷi)
Etymology 2
[edit]Verb
[edit]இடை • (iṭai)
- (intransitive) to grow weary (as with long waiting)
- Synonym: சோர் (cōr)
- to be damped in spirits
- Synonym: மனந்தளர் (maṉantaḷar)
- to retreat, fall back
- Synonym: பின்வாங்கு (piṉvāṅku)
- to make room, get out of the way
- Synonym: விலகு (vilaku)
- to submit
- Synonym: தாழ் (tāḻ)
Conjugation
[edit]Conjugation of இடை (iṭai)
Etymology 3
[edit]From இடை (iṭai).
Noun
[edit]இடை • (iṭai)
- trouble; difficulty
- Synonym: துன்பம் (tuṉpam)
- gap, unfilled space
- Synonym: இடையீடு (iṭaiyīṭu)
- check, stoppage, protest, impediment
Declension
[edit]Declension of இடை (iṭai) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | இடை iṭai |
இடைகள் iṭaikaḷ |
Vocative | இடையே iṭaiyē |
இடைகளே iṭaikaḷē |
Accusative | இடையை iṭaiyai |
இடைகளை iṭaikaḷai |
Dative | இடையுக்கு iṭaiyukku |
இடைகளுக்கு iṭaikaḷukku |
Genitive | இடையுடைய iṭaiyuṭaiya |
இடைகளுடைய iṭaikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | இடை iṭai |
இடைகள் iṭaikaḷ |
Vocative | இடையே iṭaiyē |
இடைகளே iṭaikaḷē |
Accusative | இடையை iṭaiyai |
இடைகளை iṭaikaḷai |
Dative | இடையுக்கு iṭaiyukku |
இடைகளுக்கு iṭaikaḷukku |
Benefactive | இடையுக்காக iṭaiyukkāka |
இடைகளுக்காக iṭaikaḷukkāka |
Genitive 1 | இடையுடைய iṭaiyuṭaiya |
இடைகளுடைய iṭaikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | இடையின் iṭaiyiṉ |
இடைகளின் iṭaikaḷiṉ |
Locative 1 | இடையில் iṭaiyil |
இடைகளில் iṭaikaḷil |
Locative 2 | இடையிடம் iṭaiyiṭam |
இடைகளிடம் iṭaikaḷiṭam |
Sociative 1 | இடையோடு iṭaiyōṭu |
இடைகளோடு iṭaikaḷōṭu |
Sociative 2 | இடையுடன் iṭaiyuṭaṉ |
இடைகளுடன் iṭaikaḷuṭaṉ |
Instrumental | இடையால் iṭaiyāl |
இடைகளால் iṭaikaḷāl |
Ablative | இடையிலிருந்து iṭaiyiliruntu |
இடைகளிலிருந்து iṭaikaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- இடையூறு (iṭaiyūṟu)
Etymology 4
[edit]Borrowed from Sanskrit इडा (iḍā).
Noun
[edit]இடை • (iṭai)
Declension
[edit]ai-stem declension of இடை (iṭai) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | இடை iṭai |
இடைகள் iṭaikaḷ |
Vocative | இடையே iṭaiyē |
இடைகளே iṭaikaḷē |
Accusative | இடையை iṭaiyai |
இடைகளை iṭaikaḷai |
Dative | இடைக்கு iṭaikku |
இடைகளுக்கு iṭaikaḷukku |
Genitive | இடையுடைய iṭaiyuṭaiya |
இடைகளுடைய iṭaikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | இடை iṭai |
இடைகள் iṭaikaḷ |
Vocative | இடையே iṭaiyē |
இடைகளே iṭaikaḷē |
Accusative | இடையை iṭaiyai |
இடைகளை iṭaikaḷai |
Dative | இடைக்கு iṭaikku |
இடைகளுக்கு iṭaikaḷukku |
Benefactive | இடைக்காக iṭaikkāka |
இடைகளுக்காக iṭaikaḷukkāka |
Genitive 1 | இடையுடைய iṭaiyuṭaiya |
இடைகளுடைய iṭaikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | இடையின் iṭaiyiṉ |
இடைகளின் iṭaikaḷiṉ |
Locative 1 | இடையில் iṭaiyil |
இடைகளில் iṭaikaḷil |
Locative 2 | இடையிடம் iṭaiyiṭam |
இடைகளிடம் iṭaikaḷiṭam |
Sociative 1 | இடையோடு iṭaiyōṭu |
இடைகளோடு iṭaikaḷōṭu |
Sociative 2 | இடையுடன் iṭaiyuṭaṉ |
இடைகளுடன் iṭaikaḷuṭaṉ |
Instrumental | இடையால் iṭaiyāl |
இடைகளால் iṭaikaḷāl |
Ablative | இடையிலிருந்து iṭaiyiliruntu |
இடைகளிலிருந்து iṭaikaḷiliruntu |
Etymology 5
[edit]Noun
[edit]இடை • (iṭai)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “இடை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press