Jump to content

இடபம்

From Wiktionary, the free dictionary

Tamil

[edit]
Signs of the Zodiac
மேஷம் (mēṣam) மிதுனம் (mituṉam)
Tamil Wikipedia has an article about இடபம்.

Alternative forms

[edit]

Etymology

[edit]

Borrowed from Sanskrit ऋषभ (ṛṣabha). Compare ரிஷபம் (riṣapam) and Malayalam ഇടവം (iṭavaṁ).

Pronunciation

[edit]

Noun

[edit]

இடபம் (iṭapam) (standard)

  1. bull
  2. (astrology) the Zodiac sign Taurus
    Synonyms: காளை (kāḷai), ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), குண்டை (kuṇṭai), விடை (viṭai), பாண்டில் (pāṇṭil), பாறல் (pāṟal), புல்லம் (pullam), பூணி (pūṇi), பெற்றம் (peṟṟam), மூரி (mūri), ரிஷபம் (riṣapam)

Declension

[edit]
m-stem declension of இடபம் (iṭapam)
Singular Plural
Nominative இடபம்
iṭapam
இடபங்கள்
iṭapaṅkaḷ
Vocative இடபமே
iṭapamē
இடபங்களே
iṭapaṅkaḷē
Accusative இடபத்தை
iṭapattai
இடபங்களை
iṭapaṅkaḷai
Dative இடபத்துக்கு
iṭapattukku
இடபங்களுக்கு
iṭapaṅkaḷukku
Genitive இடபத்துடைய
iṭapattuṭaiya
இடபங்களுடைய
iṭapaṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative இடபம்
iṭapam
இடபங்கள்
iṭapaṅkaḷ
Vocative இடபமே
iṭapamē
இடபங்களே
iṭapaṅkaḷē
Accusative இடபத்தை
iṭapattai
இடபங்களை
iṭapaṅkaḷai
Dative இடபத்துக்கு
iṭapattukku
இடபங்களுக்கு
iṭapaṅkaḷukku
Benefactive இடபத்துக்காக
iṭapattukkāka
இடபங்களுக்காக
iṭapaṅkaḷukkāka
Genitive 1 இடபத்துடைய
iṭapattuṭaiya
இடபங்களுடைய
iṭapaṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 இடபத்தின்
iṭapattiṉ
இடபங்களின்
iṭapaṅkaḷiṉ
Locative 1 இடபத்தில்
iṭapattil
இடபங்களில்
iṭapaṅkaḷil
Locative 2 இடபத்திடம்
iṭapattiṭam
இடபங்களிடம்
iṭapaṅkaḷiṭam
Sociative 1 இடபத்தோடு
iṭapattōṭu
இடபங்களோடு
iṭapaṅkaḷōṭu
Sociative 2 இடபத்துடன்
iṭapattuṭaṉ
இடபங்களுடன்
iṭapaṅkaḷuṭaṉ
Instrumental இடபத்தால்
iṭapattāl
இடபங்களால்
iṭapaṅkaḷāl
Ablative இடபத்திலிருந்து
iṭapattiliruntu
இடபங்களிலிருந்து
iṭapaṅkaḷiliruntu

See also

[edit]
Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

[edit]