சிம்மம்

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil

[edit]
Signs of the Zodiac
கடகம் (kaṭakam) கன்னி (kaṉṉi)
Tamil Wikipedia has an article about சிம்மம்.

Etymology

[edit]

Borrowed from Sanskrit सिंह (siṃha).

Pronunciation

[edit]
  • IPA(key): /t͡ɕɪmːɐm/, [sɪmːɐm]

Noun

[edit]

சிம்மம் (cimmam)

  1. (astrology) the Zodiac sign Leo
    Synonyms: மடங்கல் (maṭaṅkal), கொடும்புலி (koṭumpuli), அரி (ari), புலி (puli), மா (), யாளி (yāḷi)

See also

[edit]
Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

[edit]
  • University of Madras (1924–1936) “சிம்மம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press