Jump to content

தனுசு

From Wiktionary, the free dictionary

Tamil

[edit]
Signs of the Zodiac
விருச்சிகம் (viruccikam) மகரம் (makaram)
Tamil Wikipedia has an article about தனுசு.

Alternative forms

[edit]

Etymology

[edit]

Borrowed from Sanskrit धनुस् (dhanus).

Pronunciation

[edit]
  • Audio:(file)
  • IPA(key): /t̪ɐnʊt͡ɕʊ/, [t̪ɐnʊsɯ]

Noun

[edit]

தனுசு (taṉucu)

  1. (astrology) the Zodiac sign Sagittarius
    Synonyms: கொடுமரம் (koṭumaram), சிலை (cilai)

See also

[edit]
Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

[edit]
  • University of Madras (1924–1936) “தனுசு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press