வேலை
Jump to navigation
Jump to search
See also: வேளை
Tamil
[edit]Pronunciation
[edit]Etymology 1
[edit]Cognate with Irula வேலெ (vēle), Malayalam വേല (vēla) and Tulu ಬೇಲೆ (bēle).
Noun
[edit]வேலை • (vēlai)
- job, work, occupation
- Synonyms: பணி (paṇi), உத்தியோகம் (uttiyōkam), தொழில் (toḻil)
- labour
- Synonym: உழைப்பு (uḻaippu)
- business
- Synonym: வணிகம் (vaṇikam)
- sugarcane
- borax
- Synonym: வெண்காரம் (veṇkāram)
Declension
[edit]ai-stem declension of வேலை (vēlai) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | வேலை vēlai |
வேலைகள் vēlaikaḷ |
Vocative | வேலையே vēlaiyē |
வேலைகளே vēlaikaḷē |
Accusative | வேலையை vēlaiyai |
வேலைகளை vēlaikaḷai |
Dative | வேலைக்கு vēlaikku |
வேலைகளுக்கு vēlaikaḷukku |
Genitive | வேலையுடைய vēlaiyuṭaiya |
வேலைகளுடைய vēlaikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | வேலை vēlai |
வேலைகள் vēlaikaḷ |
Vocative | வேலையே vēlaiyē |
வேலைகளே vēlaikaḷē |
Accusative | வேலையை vēlaiyai |
வேலைகளை vēlaikaḷai |
Dative | வேலைக்கு vēlaikku |
வேலைகளுக்கு vēlaikaḷukku |
Benefactive | வேலைக்காக vēlaikkāka |
வேலைகளுக்காக vēlaikaḷukkāka |
Genitive 1 | வேலையுடைய vēlaiyuṭaiya |
வேலைகளுடைய vēlaikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | வேலையின் vēlaiyiṉ |
வேலைகளின் vēlaikaḷiṉ |
Locative 1 | வேலையில் vēlaiyil |
வேலைகளில் vēlaikaḷil |
Locative 2 | வேலையிடம் vēlaiyiṭam |
வேலைகளிடம் vēlaikaḷiṭam |
Sociative 1 | வேலையோடு vēlaiyōṭu |
வேலைகளோடு vēlaikaḷōṭu |
Sociative 2 | வேலையுடன் vēlaiyuṭaṉ |
வேலைகளுடன் vēlaikaḷuṭaṉ |
Instrumental | வேலையால் vēlaiyāl |
வேலைகளால் vēlaikaḷāl |
Ablative | வேலையிலிருந்து vēlaiyiliruntu |
வேலைகளிலிருந்து vēlaikaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- வேலைக்காரன் (vēlaikkāraṉ)
- வேலைக்காரி (vēlaikkāri)
- வேலைக்காலம் (vēlaikkālam)
- வேலைக்கூலி (vēlaikkūli)
- வேலைசாய் (vēlaicāy)
- வேலைசெய் (vēlaicey)
- வேலைச்சுருக்கு (vēlaiccurukku)
- வேலைத்தனம்பண்ணு (vēlaittaṉampaṇṇu)
- வேலைத்தலை (vēlaittalai)
- வேலைத்திறன் (vēlaittiṟaṉ)
- வேலைத்தொல்லை (vēlaittollai)
- வேலைநாணயம் (vēlaināṇayam)
- வேலைநாள் (vēlaināḷ)
- வேலைநிறுத்தம் (vēlainiṟuttam)
- வேலைநேரம் (vēlainēram)
- வேலைப்பரீட்சை (vēlaipparīṭcai)
- வேலைப்பாடு (vēlaippāṭu)
- வேலைமறியல் (vēlaimaṟiyal)
- வேலைமினக்கெட்டவன் (vēlaimiṉakkeṭṭavaṉ)
- வேலைமினக்கேடு (vēlaimiṉakkēṭu)
- வேலைமெனக்கிடு (vēlaimeṉakkiṭu)
- வேலைமேற்போ (vēlaimēṟpō)
- வேலையாள் (vēlaiyāḷ)
- வேலையின்மை (vēlaiyiṉmai)
- வேலைவளர் (vēlaivaḷar)
- வேலைவாங்கு (vēlaivāṅku)
- வேலைவை (vēlaivai)
Etymology 2
[edit]Borrowed from Sanskrit वेला (velā).
Noun
[edit]வேலை • (vēlai)
- time
- wave, ocean
- Synonyms: ஆழி (āḻi), சமுத்திரம் (camuttiram), பெருங்கடல் (peruṅkaṭal)
- seashore
- Synonym: கடற்கரை (kaṭaṟkarai)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “வேலை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press