புகழ்
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Proto-Dravidian *pokVẓ.[1] Cognate with Old Kannada ಪುಗೞ್ (pugaḻ), Telugu పొగడు (pogaḍu), Tulu ಪುಗರ (pugara) and Malayalam പുകൾ (pukaḷ).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]புகழ் • (pukaḻ)
Declension
[edit]Declension of புகழ் (pukaḻ) (singular only) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | புகழ் pukaḻ |
- |
Vocative | புகழே pukaḻē |
- |
Accusative | புகழை pukaḻai |
- |
Dative | புகழுக்கு pukaḻukku |
- |
Genitive | புகழுடைய pukaḻuṭaiya |
- |
Singular | Plural | |
Nominative | புகழ் pukaḻ |
- |
Vocative | புகழே pukaḻē |
- |
Accusative | புகழை pukaḻai |
- |
Dative | புகழுக்கு pukaḻukku |
- |
Benefactive | புகழுக்காக pukaḻukkāka |
- |
Genitive 1 | புகழுடைய pukaḻuṭaiya |
- |
Genitive 2 | புகழின் pukaḻiṉ |
- |
Locative 1 | புகழில் pukaḻil |
- |
Locative 2 | புகழிடம் pukaḻiṭam |
- |
Sociative 1 | புகழோடு pukaḻōṭu |
- |
Sociative 2 | புகழுடன் pukaḻuṭaṉ |
- |
Instrumental | புகழால் pukaḻāl |
- |
Ablative | புகழிலிருந்து pukaḻiliruntu |
- |
Derived terms
[edit]- புகழாப்புகழ்ச்சி (pukaḻāppukaḻcci)
- புகழாளன் (pukaḻāḷaṉ)
- புகழாவாகை (pukaḻāvākai)
- புகழேந்தி (pukaḻēnti)
- புகழ்கூறல் (pukaḻkūṟal)
- புகழ்ச்சி (pukaḻcci)
- புகழ்ச்சிமாலை (pukaḻccimālai)
- புகழ்ச்சோழநாயனார் (pukaḻccōḻanāyaṉār)
- புகழ்தலுவமை (pukaḻtaluvamai)
- புகழ்தல் (pukaḻtal)
- புகழ்த்துணைநாயனார் (pukaḻttuṇaināyaṉār)
- புகழ்பொருளுவமையணி (pukaḻporuḷuvamaiyaṇi)
- புகழ்பொருள் (pukaḻporuḷ)
- புகழ்மகள் (pukaḻmakaḷ)
- புகழ்மாலை (pukaḻmālai)
- புகழ்மை (pukaḻmai)
- புகழ்வதினிகழ்தல் (pukaḻvatiṉikaḻtal)
- புகழ்வீசுசந்திரன் (pukaḻvīcucantiraṉ)
- புகழ்வு (pukaḻvu)
- புகழ்வோர் (pukaḻvōr)
Verb
[edit]புகழ் • (pukaḻ)
- (transitive) to praise, extol
- to applaud
Conjugation
[edit]Conjugation of புகழ் (pukaḻ)
References
[edit]- ^ Krishnamurti, Bhadriraju (2003) The Dravidian Languages (Cambridge Language Surveys), Cambridge University Press, →ISBN.
- University of Madras (1924–1936) “புகழ்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press