தெய்வம்
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]From தெய்வ (teyva, “divine, godly”), borrowed from Sanskrit दैव (daiva). Compare cognates Malayalam ദൈവം (daivaṁ), Telugu దైవము (daivamu) and Kannada ದೈವಂ (daivaṃ).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]தெய்வம் • (teyvam) (plural தெய்வங்கள்)
- god, goddess, deity
- Synonyms: கடவுள் (kaṭavuḷ), இறைவன் (iṟaivaṉ), ஆண்டவர் (āṇṭavar), பெருமான் (perumāṉ), பரம்பொருள் (paramporuḷ), பகவான் (pakavāṉ), மெய்ப்பொருள் (meypporuḷ), சாமி (cāmi), கோ (kō)
- a benevolent and kind person
Declension
[edit]m-stem declension of தெய்வம் (teyvam) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | தெய்வம் teyvam |
தெய்வங்கள் teyvaṅkaḷ |
Vocative | தெய்வமே teyvamē |
தெய்வங்களே teyvaṅkaḷē |
Accusative | தெய்வத்தை teyvattai |
தெய்வங்களை teyvaṅkaḷai |
Dative | தெய்வத்துக்கு teyvattukku |
தெய்வங்களுக்கு teyvaṅkaḷukku |
Genitive | தெய்வத்துடைய teyvattuṭaiya |
தெய்வங்களுடைய teyvaṅkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | தெய்வம் teyvam |
தெய்வங்கள் teyvaṅkaḷ |
Vocative | தெய்வமே teyvamē |
தெய்வங்களே teyvaṅkaḷē |
Accusative | தெய்வத்தை teyvattai |
தெய்வங்களை teyvaṅkaḷai |
Dative | தெய்வத்துக்கு teyvattukku |
தெய்வங்களுக்கு teyvaṅkaḷukku |
Benefactive | தெய்வத்துக்காக teyvattukkāka |
தெய்வங்களுக்காக teyvaṅkaḷukkāka |
Genitive 1 | தெய்வத்துடைய teyvattuṭaiya |
தெய்வங்களுடைய teyvaṅkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | தெய்வத்தின் teyvattiṉ |
தெய்வங்களின் teyvaṅkaḷiṉ |
Locative 1 | தெய்வத்தில் teyvattil |
தெய்வங்களில் teyvaṅkaḷil |
Locative 2 | தெய்வத்திடம் teyvattiṭam |
தெய்வங்களிடம் teyvaṅkaḷiṭam |
Sociative 1 | தெய்வத்தோடு teyvattōṭu |
தெய்வங்களோடு teyvaṅkaḷōṭu |
Sociative 2 | தெய்வத்துடன் teyvattuṭaṉ |
தெய்வங்களுடன் teyvaṅkaḷuṭaṉ |
Instrumental | தெய்வத்தால் teyvattāl |
தெய்வங்களால் teyvaṅkaḷāl |
Ablative | தெய்வத்திலிருந்து teyvattiliruntu |
தெய்வங்களிலிருந்து teyvaṅkaḷiliruntu |
See also
[edit]References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “தெய்வம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press