குறி
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Cognate with Kannada ಗುರಿ (guri), Malayalam കുറിക്കുക (kuṟikkuka), Telugu గురి (guri).
Pronunciation
[edit]Verb
[edit]குறி • (kuṟi)
- to design, to determine, to appoint, to ascertain
- to mark, to note
- to intend, to contemplate, to consider
- to denote, to refer to, to suggest
- to aim
- to foretell, to predict
- to blow, to sound (as a conch)
Conjugation
[edit]Conjugation of குறி (kuṟi)
Noun
[edit]குறி • (kuṟi)
- mark, sign, stamp, signature, token, symbol, indication
- target, aim, goal, destination
- motive, intention
- secret meeting of lovers, tryst
- suggestion, hint, insinuation
- omen, presage, prognostic
- assembly, village council
- turn, occasion, time, season
- generative organ
- definition, description
- character, personal qualities
Declension
[edit]i-stem declension of குறி (kuṟi) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | குறி kuṟi |
குறிகள் kuṟikaḷ |
Vocative | குறியே kuṟiyē |
குறிகளே kuṟikaḷē |
Accusative | குறியை kuṟiyai |
குறிகளை kuṟikaḷai |
Dative | குறிக்கு kuṟikku |
குறிகளுக்கு kuṟikaḷukku |
Genitive | குறியுடைய kuṟiyuṭaiya |
குறிகளுடைய kuṟikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | குறி kuṟi |
குறிகள் kuṟikaḷ |
Vocative | குறியே kuṟiyē |
குறிகளே kuṟikaḷē |
Accusative | குறியை kuṟiyai |
குறிகளை kuṟikaḷai |
Dative | குறிக்கு kuṟikku |
குறிகளுக்கு kuṟikaḷukku |
Benefactive | குறிக்காக kuṟikkāka |
குறிகளுக்காக kuṟikaḷukkāka |
Genitive 1 | குறியுடைய kuṟiyuṭaiya |
குறிகளுடைய kuṟikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | குறியின் kuṟiyiṉ |
குறிகளின் kuṟikaḷiṉ |
Locative 1 | குறியில் kuṟiyil |
குறிகளில் kuṟikaḷil |
Locative 2 | குறியிடம் kuṟiyiṭam |
குறிகளிடம் kuṟikaḷiṭam |
Sociative 1 | குறியோடு kuṟiyōṭu |
குறிகளோடு kuṟikaḷōṭu |
Sociative 2 | குறியுடன் kuṟiyuṭaṉ |
குறிகளுடன் kuṟikaḷuṭaṉ |
Instrumental | குறியால் kuṟiyāl |
குறிகளால் kuṟikaḷāl |
Ablative | குறியிலிருந்து kuṟiyiliruntu |
குறிகளிலிருந்து kuṟikaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- அருட்குறி (aruṭkuṟi)
- அறிகுறி (aṟikuṟi)
- அலர்க்குறி (alarkkuṟi)
- அல்லகுறி (allakuṟi)
- அவக்குறி (avakkuṟi)
- ஆடைக்குறி (āṭaikkuṟi)
- ஆண்குறி (āṇkuṟi)
- ஆப்பைக்குறி (āppaikkuṟi)
- இடுகுறி (iṭukuṟi)
- இயைபிலிசைக்குறி (iyaipilicaikkuṟi)
- இரவுக்குறி (iravukkuṟi)
- உறுப்பிசைக்குறி (uṟuppicaikkuṟi)
- ஒருகுறி (orukuṟi)
- குணங்குறி (kuṇaṅkuṟi)
- குறிக்கோள் (kuṟikkōḷ)
- குறித்து (kuṟittu)
- குறிப்பு (kuṟippu)
- குறியீடு (kuṟiyīṭu)
- கெடுகுறி (keṭukuṟi)
- கேள்விக்குறி (kēḷvikkuṟi)
- கைக்குறி (kaikkuṟi)
- சாக்குறி (cākkuṟi)
- சிவக்குறி (civakkuṟi)
- ஞாபகக்குறி (ñāpakakkuṟi)
- தற்குறிப்பு (taṟkuṟippu)
- தீக்குறி (tīkkuṟi)
- தீட்டுக்குறி (tīṭṭukkuṟi)
- துர்க்குறி (turkkuṟi)
- தொடரிசைக்குறி (toṭaricaikkuṟi)
- நகக்குறி (nakakkuṟi)
- நற்குறி (naṟkuṟi)
- நிறுத்தக்குறி (niṟuttakkuṟi)
- நுதற்குறி (nutaṟkuṟi)
- நெற்குறி (neṟkuṟi)
- நெற்றிக்குறி (neṟṟikkuṟi)
- நோய்க்குணக்குறி (nōykkuṇakkuṟi)
- நோய்க்குறி (nōykkuṟi)
- பகற்குறி (pakaṟkuṟi)
- பகல்குறி (pakalkuṟi)
- பற்குறி (paṟkuṟi)
- பிரேதக்குறி (pirētakkuṟi)
- புணர்குறி (puṇarkuṟi)
- புள்ளடிக்குறி (puḷḷaṭikkuṟi)
- பெண்குறி (peṇkuṟi)
- பெருங்குறி (peruṅkuṟi)
- மரணக்குறி (maraṇakkuṟi)
- மழைக்குறி (maḻaikkuṟi)
- மாராயக்குறி (mārāyakkuṟi)
- முகக்குறி (mukakkuṟi)
- முடிப்பிசைக்குறி (muṭippicaikkuṟi)
- முத்துக்குறி (muttukkuṟi)
- முன்னறிகுறி (muṉṉaṟikuṟi)
- மெய்ப்பாட்டிசைக்குறி (meyppāṭṭicaikkuṟi)
- வடமேற்றிசைக்குறி (vaṭamēṟṟicaikkuṟi)
- விடைக்குறி (viṭaikkuṟi)
- வியப்புக்குறி (viyappukkuṟi)
- வில்லடிக்குறி (villaṭikkuṟi)
- வேர்க்குறி (vērkkuṟi)