கதிர்
Appearance
Tamil
[edit]Pronunciation
[edit]Etymology 1
[edit]Cognate with Malayalam കതിര് (katirŭ), Telugu కుదురు (kuduru) and Kannada ಕದಿರ್ (kadir). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
[edit]கதிர் • (katir)
Declension
[edit]Declension of கதிர் (katir) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | கதிர் katir |
கதிர்கள் katirkaḷ |
Vocative | கதிரே katirē |
கதிர்களே katirkaḷē |
Accusative | கதிரை katirai |
கதிர்களை katirkaḷai |
Dative | கதிருக்கு katirukku |
கதிர்களுக்கு katirkaḷukku |
Genitive | கதிருடைய katiruṭaiya |
கதிர்களுடைய katirkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | கதிர் katir |
கதிர்கள் katirkaḷ |
Vocative | கதிரே katirē |
கதிர்களே katirkaḷē |
Accusative | கதிரை katirai |
கதிர்களை katirkaḷai |
Dative | கதிருக்கு katirukku |
கதிர்களுக்கு katirkaḷukku |
Benefactive | கதிருக்காக katirukkāka |
கதிர்களுக்காக katirkaḷukkāka |
Genitive 1 | கதிருடைய katiruṭaiya |
கதிர்களுடைய katirkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | கதிரின் katiriṉ |
கதிர்களின் katirkaḷiṉ |
Locative 1 | கதிரில் katiril |
கதிர்களில் katirkaḷil |
Locative 2 | கதிரிடம் katiriṭam |
கதிர்களிடம் katirkaḷiṭam |
Sociative 1 | கதிரோடு katirōṭu |
கதிர்களோடு katirkaḷōṭu |
Sociative 2 | கதிருடன் katiruṭaṉ |
கதிர்களுடன் katirkaḷuṭaṉ |
Instrumental | கதிரால் katirāl |
கதிர்களால் katirkaḷāl |
Ablative | கதிரிலிருந்து katiriliruntu |
கதிர்களிலிருந்து katirkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- கதிரவன் (katiravaṉ)
- கதிரோன் (katirōṉ)
- கதிர்காமம் (katirkāmam)
- கதிர்க்கடவுள் (katirkkaṭavuḷ)
- கதிர்க்கட்டு (katirkkaṭṭu)
- கதிர்க்கம்பி (katirkkampi)
- கதிர்க்காணம் (katirkkāṇam)
- கதிர்க்காம்பு (katirkkāmpu)
- கதிர்க்குஞ்சம் (katirkkuñcam)
- கதிர்க்குடலை (katirkkuṭalai)
- கதிர்க்கோல் (katirkkōl)
- கதிர்ச்சாலேகம் (katirccālēkam)
- கதிர்ச்சிலை (katirccilai)
- கதிர்த்தாக்கம் (katirttākkam)
- கதிர்த்தானியம் (katirttāṉiyam)
- கதிர்நாள் (katirnāḷ)
- கதிர்ப்பகை (katirppakai)
- கதிர்ப்பயிர் (katirppayir)
- கதிர்ப்பாரி (katirppāri)
- கதிர்ப்பாளை (katirppāḷai)
- கதிர்ப்பு (katirppu)
- கதிர்ப்புல் (katirppul)
- கதிர்ப்போர் (katirppōr)
- கதிர்மகன் (katirmakaṉ)
- கதிர்முத்து (katirmuttu)
- கதிர்வட்டம் (katirvaṭṭam)
- கதிர்வால் (katirvāl)
Verb
[edit]Conjugation
[edit]Conjugation of கதிர் (katir)
Etymology 2
[edit](This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
[edit]கதிர் • (katir)
Declension
[edit]Declension of கதிர் (katir) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | கதிர் katir |
கதிர்கள் katirkaḷ |
Vocative | கதிரே katirē |
கதிர்களே katirkaḷē |
Accusative | கதிரை katirai |
கதிர்களை katirkaḷai |
Dative | கதிருக்கு katirukku |
கதிர்களுக்கு katirkaḷukku |
Genitive | கதிருடைய katiruṭaiya |
கதிர்களுடைய katirkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | கதிர் katir |
கதிர்கள் katirkaḷ |
Vocative | கதிரே katirē |
கதிர்களே katirkaḷē |
Accusative | கதிரை katirai |
கதிர்களை katirkaḷai |
Dative | கதிருக்கு katirukku |
கதிர்களுக்கு katirkaḷukku |
Benefactive | கதிருக்காக katirukkāka |
கதிர்களுக்காக katirkaḷukkāka |
Genitive 1 | கதிருடைய katiruṭaiya |
கதிர்களுடைய katirkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | கதிரின் katiriṉ |
கதிர்களின் katirkaḷiṉ |
Locative 1 | கதிரில் katiril |
கதிர்களில் katirkaḷil |
Locative 2 | கதிரிடம் katiriṭam |
கதிர்களிடம் katirkaḷiṭam |
Sociative 1 | கதிரோடு katirōṭu |
கதிர்களோடு katirkaḷōṭu |
Sociative 2 | கதிருடன் katiruṭaṉ |
கதிர்களுடன் katirkaḷuṭaṉ |
Instrumental | கதிரால் katirāl |
கதிர்களால் katirkaḷāl |
Ablative | கதிரிலிருந்து katiriliruntu |
கதிர்களிலிருந்து katirkaḷiliruntu |
References
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “கதிர்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]