સળગવું
Jump to navigation
Jump to search
Gujarati
[edit]Etymology
[edit]Derived from Prakrit 𑀲𑀁𑀮𑀕𑁆𑀕 (saṃlagga).
Verb
[edit]સળગવું • (saḷgavũ)
- to burn, catch fire
- (of a riot, fight, war etc.) break out
Conjugation
[edit] conjugation of સળગવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
સળગવાનું (saḷgavānũ) |
સળગી (saḷgī) |
સળગીને (saḷgīne) |
સળગવું હોવું (saḷgavũ hovũ)1, 2 |
સળગી શકવું (saḷgī śakvũ)2 |
સળગાય (saḷgāya) |
સળગત (saḷgat) |
1 Note: સળગવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | સળગું (saḷgũ) |
સળગીશ (saḷgīś) |
સળગું છું (saḷgũ chũ) |
નહીં સળગું (nahī̃ saḷgũ) |
ન સળગું (na saḷgũ) |
અમે, આપણે | સળગીએ (saḷgīe) |
સળગીશું (saḷgīśũ) |
સળગીએ છીએ (saḷgīe chīe) |
નહીં સળગીએ (nahī̃ saḷgīe) |
ન સળગીએ (na saḷgīe) |
તું | સળગે (saḷge) |
સળગશે (saḷgaśe), સળગીશ (saḷgīś) |
સળગે છે (saḷge che) |
નહીં સળગે (nahī̃ saḷge) |
ન સળગે (na saḷge) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | સળગે (saḷge) |
સળગશે (saḷgaśe) |
સળગે છે (saḷge che) |
નહીં સળગે (nahī̃ saḷge) |
ન સળગે (na saḷge) |
તમે | સળગો (saḷgo) |
સળગશો (saḷgaśo) |
સળગો છો (saḷgo cho) |
નહીં સળગો (nahī̃ saḷgo) |
ન સળગો (na saḷgo) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી સળગતું (nathī saḷgatũ)* |
સળગ્યું (saḷgyũ)* |
નહોતું સળગ્યું (nahotũ saḷgyũ)* |
સળગતું હતું (saḷgatũ hatũ)* |
સળગતું હોવું (saḷgatũ hovũ)1 |
સળગતું હોવું (saḷgatũ hovũ)2 |
સળગતું હોત (saḷgatũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | સળગીએ (saḷgīe) |
ન સળગીએ (na saḷgīe) | |
તું | સળગ (saḷga) |
સળગજે (saḷgaje) |
ન સળગ (na saḷga) |
તમે | સળગો (saḷgo) |
સળગજો (saḷgajo) |
ન સળગો (na saḷgo) |