વિચારવું
Appearance
Gujarati
[edit]Etymology
[edit]By surface analysis, વિચાર (vicār) + -વું (-vũ).
Verb
[edit]વિચારવું • (vicārvũ)
Conjugation
[edit] conjugation of વિચારવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
વિચારવાનું (vicārvānũ) |
વિચારી (vicārī) |
વિચારીને (vicārīne) |
વિચારવું હોવું (vicārvũ hovũ)1, 2 |
વિચારી શકવું (vicārī śakvũ)2 |
વિચારાય (vicārāya) |
વિચારત (vicārat) |
1 Note: વિચારવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | વિચારું (vicārũ) |
વિચારીશ (vicārīś) |
વિચારું છું (vicārũ chũ) |
નહીં વિચારું (nahī̃ vicārũ) |
ન વિચારું (na vicārũ) |
અમે, આપણે | વિચારીએ (vicārīe) |
વિચારીશું (vicārīśũ) |
વિચારીએ છીએ (vicārīe chīe) |
નહીં વિચારીએ (nahī̃ vicārīe) |
ન વિચારીએ (na vicārīe) |
તું | વિચારે (vicāre) |
વિચારશે (vicārśe), વિચારીશ (vicārīś) |
વિચારે છે (vicāre che) |
નહીં વિચારે (nahī̃ vicāre) |
ન વિચારે (na vicāre) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | વિચારે (vicāre) |
વિચારશે (vicārśe) |
વિચારે છે (vicāre che) |
નહીં વિચારે (nahī̃ vicāre) |
ન વિચારે (na vicāre) |
તમે | વિચારો (vicāro) |
વિચારશો (vicārśo) |
વિચારો છો (vicāro cho) |
નહીં વિચારો (nahī̃ vicāro) |
ન વિચારો (na vicāro) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી વિચારતું (nathī vicārtũ)* |
વિચાર્યું (vicāryũ)* |
નહોતું વિચાર્યું (nahotũ vicāryũ)* |
વિચારતું હતું (vicārtũ hatũ)* |
વિચારતું હોવું (vicārtũ hovũ)1 |
વિચારતું હોવું (vicārtũ hovũ)2 |
વિચારતું હોત (vicārtũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | વિચારીએ (vicārīe) |
ન વિચારીએ (na vicārīe) | |
તું | વિચાર (vicār) |
વિચારજે (vicārje) |
ન વિચાર (na vicār) |
તમે | વિચારો (vicāro) |
વિચારજો (vicārjo) |
ન વિચારો (na vicāro) |