વાપરવું
Jump to navigation
Jump to search
Gujarati
[edit]Etymology
[edit]This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term. Cognate with Marathi वापरणे (vāparṇe).
Pronunciation
[edit]- (Standard Gujarati) IPA(key): /ˈʋɑ.pəɾ.ʋũ/
Verb
[edit]વાપરવું • (vāparvũ)
- to use
Conjugation
[edit] conjugation of વાપરવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
વાપરવાનું (vāparvānũ) |
વાપરી (vāprī) |
વાપરીને (vāprīne) |
વાપરવું હોવું (vāparvũ hovũ)1, 2 |
વાપરી શકવું (vāprī śakvũ)2 |
વપરાય (vaprāya) |
વાપરત (vāprat) |
1 Note: વાપરવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | વાપરું (vāprũ) |
વાપરીશ (vāprīś) |
વાપરું છું (vāprũ chũ) |
નહીં વાપરું (nahī̃ vāprũ) |
ન વાપરું (na vāprũ) |
અમે, આપણે | વાપરીએ (vāprīe) |
વાપરીશું (vāprīśũ) |
વાપરીએ છીએ (vāprīe chīe) |
નહીં વાપરીએ (nahī̃ vāprīe) |
ન વાપરીએ (na vāprīe) |
તું | વાપરે (vāpre) |
વાપરશે (vāparśe), વાપરીશ (vāprīś) |
વાપરે છે (vāpre che) |
નહીં વાપરે (nahī̃ vāpre) |
ન વાપરે (na vāpre) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | વાપરે (vāpre) |
વાપરશે (vāparśe) |
વાપરે છે (vāpre che) |
નહીં વાપરે (nahī̃ vāpre) |
ન વાપરે (na vāpre) |
તમે | વાપરો (vāpro) |
વાપરશો (vāparśo) |
વાપરો છો (vāpro cho) |
નહીં વાપરો (nahī̃ vāpro) |
ન વાપરો (na vāpro) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી વાપરતું (nathī vāpartũ)* |
વાપર્યું (vāparyũ)* |
નહોતું વાપર્યું (nahotũ vāparyũ)* |
વાપરતું હતું (vāpartũ hatũ)* |
વાપરતું હોવું (vāpartũ hovũ)1 |
વાપરતું હોવું (vāpartũ hovũ)2 |
વાપરતું હોત (vāpartũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | વાપરીએ (vāprīe) |
ન વાપરીએ (na vāprīe) | |
તું | વાપર (vāpar) |
વાપરજે (vāparje) |
ન વાપર (na vāpar) |
તમે | વાપરો (vāpro) |
વાપરજો (vāparjo) |
ન વાપરો (na vāpro) |
References
[edit]- Turner, Ralph Lilley (1969–1985) “*vyāparati”, in A Comparative Dictionary of the Indo-Aryan Languages, London: Oxford University Press