વર્તવું
Appearance
Gujarati
[edit]Verb
[edit]વર્તવું • (vartvũ)
- (intransitive) to behave, to act in a certain way
Conjugation
[edit] conjugation of વર્તવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
વર્તવાનું (vartavānũ) |
વર્તી (vartī) |
વર્તીને (vartīne) |
વર્તવું હોવું (vartavũ hovũ)1, 2 |
વર્તી શકવું (vartī śakvũ)2 |
વર્તાય (vartāya) |
વર્તત (vartat) |
1 Note: વર્તવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | વર્તું (vartũ) |
વર્તીશ (vartīś) |
વર્તું છું (vartũ chũ) |
નહીં વર્તું (nahī̃ vartũ) |
ન વર્તું (na vartũ) |
અમે, આપણે | વર્તીએ (vartīe) |
વર્તીશું (vartīśũ) |
વર્તીએ છીએ (vartīe chīe) |
નહીં વર્તીએ (nahī̃ vartīe) |
ન વર્તીએ (na vartīe) |
તું | વર્તે (varte) |
વર્તશે (vartaśe), વર્તીશ (vartīś) |
વર્તે છે (varte che) |
નહીં વર્તે (nahī̃ varte) |
ન વર્તે (na varte) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | વર્તે (varte) |
વર્તશે (vartaśe) |
વર્તે છે (varte che) |
નહીં વર્તે (nahī̃ varte) |
ન વર્તે (na varte) |
તમે | વર્તો (varto) |
વર્તશો (vartaśo) |
વર્તો છો (varto cho) |
નહીં વર્તો (nahī̃ varto) |
ન વર્તો (na varto) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી વર્તતું (nathī vartatũ)* |
વર્ત્યું (vartyũ)* |
નહોતું વર્ત્યું (nahotũ vartyũ)* |
વર્તતું હતું (vartatũ hatũ)* |
વર્તતું હોવું (vartatũ hovũ)1 |
વર્તતું હોવું (vartatũ hovũ)2 |
વર્તતું હોત (vartatũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | વર્તીએ (vartīe) |
ન વર્તીએ (na vartīe) | |
તું | વર્ત (vart) |
વર્તજે (vartaje) |
ન વર્ત (na vart) |
તમે | વર્તો (varto) |
વર્તજો (vartajo) |
ન વર્તો (na varto) |