મૂતરવું
Jump to navigation
Jump to search
Gujarati
[edit]Noun
[edit]મૂતરવું • (mūtarvũ)
- to urinate
Conjugation
[edit] conjugation of મૂતરવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
મૂતરવાનું (mūtarvānũ) |
મૂતરી (mūtrī) |
મૂતરીને (mūtrīne) |
મૂતરવું હોવું (mūtarvũ hovũ)1, 2 |
મૂતરી શકવું (mūtrī śakvũ)2 |
મૂતરાય (mūtrāya) |
મૂતરત (mūtrat) |
1 Note: મૂતરવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | મૂતરું (mūtrũ) |
મૂતરીશ (mūtrīś) |
મૂતરું છું (mūtrũ chũ) |
નહીં મૂતરું (nahī̃ mūtrũ) |
ન મૂતરું (na mūtrũ) |
અમે, આપણે | મૂતરીએ (mūtrīe) |
મૂતરીશું (mūtrīśũ) |
મૂતરીએ છીએ (mūtrīe chīe) |
નહીં મૂતરીએ (nahī̃ mūtrīe) |
ન મૂતરીએ (na mūtrīe) |
તું | મૂતરે (mūtre) |
મૂતરશે (mūtarśe), મૂતરીશ (mūtrīś) |
મૂતરે છે (mūtre che) |
નહીં મૂતરે (nahī̃ mūtre) |
ન મૂતરે (na mūtre) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | મૂતરે (mūtre) |
મૂતરશે (mūtarśe) |
મૂતરે છે (mūtre che) |
નહીં મૂતરે (nahī̃ mūtre) |
ન મૂતરે (na mūtre) |
તમે | મૂતરો (mūtro) |
મૂતરશો (mūtarśo) |
મૂતરો છો (mūtro cho) |
નહીં મૂતરો (nahī̃ mūtro) |
ન મૂતરો (na mūtro) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી મૂતરતું (nathī mūtartũ)* |
મૂતર્યું (mūtaryũ)* |
નહોતું મૂતર્યું (nahotũ mūtaryũ)* |
મૂતરતું હતું (mūtartũ hatũ)* |
મૂતરતું હોવું (mūtartũ hovũ)1 |
મૂતરતું હોવું (mūtartũ hovũ)2 |
મૂતરતું હોત (mūtartũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | મૂતરીએ (mūtrīe) |
ન મૂતરીએ (na mūtrīe) | |
તું | મૂતર (mūtar) |
મૂતરજે (mūtarje) |
ન મૂતર (na mūtar) |
તમે | મૂતરો (mūtro) |
મૂતરજો (mūtarjo) |
ન મૂતરો (na mūtro) |