Jump to content

માતૃભૂમિ

From Wiktionary, the free dictionary

Gujarati

[edit]

Etymology

[edit]

Sanskritic karmadhāraya compound of માતૃ (mātŕ, mother) +‎ ભૂમિ (bhūmi, land).

Pronunciation

[edit]

Noun

[edit]

માતૃભૂમિ (mātŕbhūmif

  1. motherland

Further reading

[edit]

Sanskrit

[edit]

Alternative scripts

[edit]

Noun

[edit]

માતૃભૂમિ (mātṛbhūmi) stemf (New Sanskrit)

  1. Gujarati script form of मातृभूमि
    • 1940, સંઘ પ્રાર્થના :
      નમસ્તે સદા વત્સલે માતૃભૂમે
      ત્વયા હિન્દુભૂમે સુખં વર્ધિતોઽહમ્
      મહામઙ્ગલે પુણ્યભૂમે ત્વદર્થે
      પતત્વેષ કાયો નમસ્તે નમસ્તે
      namaste sadā vatsale mātṛbhūme
      tvayā hindubhūme sukhaṃ vardhito’ham
      mahāmaṅgale puṇyabhūme tvadarthe
      patatveṣa kāyo namaste namaste
      Homage to you always, dear motherland; I have been brought up happily by you, O Hindu land;
      May this body fall for you, O much auspicious holy land!
      Salutations to you, salutations to you.

Declension

[edit]
Feminine i-stem declension of માતૃભૂમિ
singular dual plural
nominative માતૃભૂમિઃ (mātṛbhūmiḥ) માતૃભૂમી (mātṛbhūmī) માતૃભૂમયઃ (mātṛbhūmayaḥ)
vocative માતૃભૂમે (mātṛbhūme) માતૃભૂમી (mātṛbhūmī) માતૃભૂમયઃ (mātṛbhūmayaḥ)
accusative માતૃભૂમિમ્ (mātṛbhūmim) માતૃભૂમી (mātṛbhūmī) માતૃભૂમીઃ (mātṛbhūmīḥ)
instrumental માતૃભૂમ્યા (mātṛbhūmyā) માતૃભૂમિભ્યામ્ (mātṛbhūmibhyām) માતૃભૂમિભિઃ (mātṛbhūmibhiḥ)
dative માતૃભૂમયે (mātṛbhūmaye)
માતૃભૂમ્યૈ¹ (mātṛbhūmyai¹)
માતૃભૂમિભ્યામ્ (mātṛbhūmibhyām) માતૃભૂમિભ્યઃ (mātṛbhūmibhyaḥ)
ablative માતૃભૂમેઃ (mātṛbhūmeḥ)
માતૃભૂમ્યાઃ¹ (mātṛbhūmyāḥ¹)
માતૃભૂમિભ્યામ્ (mātṛbhūmibhyām) માતૃભૂમિભ્યઃ (mātṛbhūmibhyaḥ)
genitive માતૃભૂમેઃ (mātṛbhūmeḥ)
માતૃભૂમ્યાઃ¹ (mātṛbhūmyāḥ¹)
માતૃભૂમ્યોઃ (mātṛbhūmyoḥ) માતૃભૂમીણામ્ (mātṛbhūmīṇām)
locative માતૃભૂમૌ (mātṛbhūmau)
માતૃભૂમ્યામ્¹ (mātṛbhūmyām¹)
માતૃભૂમ્યોઃ (mātṛbhūmyoḥ) માતૃભૂમિષુ (mātṛbhūmiṣu)
  • ¹Later Sanskrit