Jump to content

માટે

From Wiktionary, the free dictionary

Gujarati

[edit]

Alternative forms

[edit]

Etymology

[edit]

Unknown.

Pronunciation

[edit]

Postposition

[edit]

માટે (māṭe)

  1. (with નું ()) for, in order to
    Synonyms: કાજે (kāje), વાસ્તે (vāste), અર્થે (arthe), નિમિત્તે (nimitte), સારુ (sāru), ખાતર (khātar)
    કરવા માટે મદદ જોઈશેkarvā māṭe madad joīśein order to do it, help is needed
    one will need help to do it
    એના ઘરે જમવા માટે જાઉં છુંenā ghare jamvā māṭe jāũ chũI'm going to their house to eat
    મારી માટે કર નેmārī māṭe kar nedo it for me at least
    વિગતો માટે અહીં વાંચોvigto māṭe ahī̃ vā̃cofor details read here

Conjunction

[edit]

માટે (māṭe)

  1. (literary) therefore, thus
    Synonyms: એટલે (eṭale), અર્થાત્ (arthāt), તેથી (tethī)
    • 1900, રમણભાઈ મહીપતરામ નીલકંઠ, ભદ્રંભદ્ર :
      'દુષ્ટ યવનનો સ્પર્શ થયો છે. માટે મારે સ્નાન કરી લેવું પડશે.'
      'duṣṭ yavanno sparś thayo che. māṭe māre snān karī levũ paḍśe.'
      'Physical contact with the wicked foreigner has occurred. Therefore, I must take a bath.'