નિખારવું
Appearance
Gujarati
[edit]Verb
[edit]નિખારવું • (nikhārvũ)
- (transitive) to bleach
Conjugation
[edit] conjugation of નિખારવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નિખારવાનું (nikhārvānũ) |
નિખારી (nikhārī) |
નિખારીને (nikhārīne) |
નિખારવું હોવું (nikhārvũ hovũ)1, 2 |
નિખારી શકવું (nikhārī śakvũ)2 |
નિખરાય (nikhrāya) |
નિખારત (nikhārat) |
1 Note: નિખારવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | નિખારું (nikhārũ) |
નિખારીશ (nikhārīś) |
નિખારું છું (nikhārũ chũ) |
નહીં નિખારું (nahī̃ nikhārũ) |
ન નિખારું (na nikhārũ) |
અમે, આપણે | નિખારીએ (nikhārīe) |
નિખારીશું (nikhārīśũ) |
નિખારીએ છીએ (nikhārīe chīe) |
નહીં નિખારીએ (nahī̃ nikhārīe) |
ન નિખારીએ (na nikhārīe) |
તું | નિખારે (nikhāre) |
નિખારશે (nikhārśe), નિખારીશ (nikhārīś) |
નિખારે છે (nikhāre che) |
નહીં નિખારે (nahī̃ nikhāre) |
ન નિખારે (na nikhāre) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | નિખારે (nikhāre) |
નિખારશે (nikhārśe) |
નિખારે છે (nikhāre che) |
નહીં નિખારે (nahī̃ nikhāre) |
ન નિખારે (na nikhāre) |
તમે | નિખારો (nikhāro) |
નિખારશો (nikhārśo) |
નિખારો છો (nikhāro cho) |
નહીં નિખારો (nahī̃ nikhāro) |
ન નિખારો (na nikhāro) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી નિખારતું (nathī nikhārtũ)* |
નિખાર્યું (nikhāryũ)* |
નહોતું નિખાર્યું (nahotũ nikhāryũ)* |
નિખારતું હતું (nikhārtũ hatũ)* |
નિખારતું હોવું (nikhārtũ hovũ)1 |
નિખારતું હોવું (nikhārtũ hovũ)2 |
નિખારતું હોત (nikhārtũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | નિખારીએ (nikhārīe) |
ન નિખારીએ (na nikhārīe) | |
તું | નિખાર (nikhār) |
નિખારજે (nikhārje) |
ન નિખાર (na nikhār) |
તમે | નિખારો (nikhāro) |
નિખારજો (nikhārjo) |
ન નિખારો (na nikhāro) |