மொழி
Jump to navigation
Jump to search
See also: மழை
Tamil
[edit]Etymology
[edit]From Proto-Dravidian *moẓV-, cognate with Malayalam മൊഴി (moḻi), മൊഴിയുക (moḻiyuka).
Pronunciation
[edit]Verb
[edit]மொழி • (moḻi)
Conjugation
[edit]Conjugation of மொழி (moḻi)
Noun
[edit]மொழி • (moḻi)
- language
- word
- instruction
- Synonym: குறிப்பு (kuṟippu)
- speech
Declension
[edit]i-stem declension of மொழி (moḻi) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | மொழி moḻi |
மொழிகள் moḻikaḷ |
Vocative | மொழியே moḻiyē |
மொழிகளே moḻikaḷē |
Accusative | மொழியை moḻiyai |
மொழிகளை moḻikaḷai |
Dative | மொழிக்கு moḻikku |
மொழிகளுக்கு moḻikaḷukku |
Genitive | மொழியுடைய moḻiyuṭaiya |
மொழிகளுடைய moḻikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | மொழி moḻi |
மொழிகள் moḻikaḷ |
Vocative | மொழியே moḻiyē |
மொழிகளே moḻikaḷē |
Accusative | மொழியை moḻiyai |
மொழிகளை moḻikaḷai |
Dative | மொழிக்கு moḻikku |
மொழிகளுக்கு moḻikaḷukku |
Benefactive | மொழிக்காக moḻikkāka |
மொழிகளுக்காக moḻikaḷukkāka |
Genitive 1 | மொழியுடைய moḻiyuṭaiya |
மொழிகளுடைய moḻikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | மொழியின் moḻiyiṉ |
மொழிகளின் moḻikaḷiṉ |
Locative 1 | மொழியில் moḻiyil |
மொழிகளில் moḻikaḷil |
Locative 2 | மொழியிடம் moḻiyiṭam |
மொழிகளிடம் moḻikaḷiṭam |
Sociative 1 | மொழியோடு moḻiyōṭu |
மொழிகளோடு moḻikaḷōṭu |
Sociative 2 | மொழியுடன் moḻiyuṭaṉ |
மொழிகளுடன் moḻikaḷuṭaṉ |
Instrumental | மொழியால் moḻiyāl |
மொழிகளால் moḻikaḷāl |
Ablative | மொழியிலிருந்து moḻiyiliruntu |
மொழிகளிலிருந்து moḻikaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- அடைமொழி (aṭaimoḻi)
- அயல்மொழி (ayalmoḻi)
- உடல்மொழி (uṭalmoḻi)
- உறுதிமொழி (uṟutimoḻi)
- செம்மொழி (cemmoḻi)
- தாய்மொழி (tāymoḻi)
- தென்மொழி (teṉmoḻi)
- பயிற்றுமொழி (payiṟṟumoḻi)
- பழமொழி (paḻamoḻi)
- பாடமொழி (pāṭamoḻi)
- மறுமொழி (maṟumoḻi)
- முன்மொழி (muṉmoḻi)
- மொழிக்குடும்பம் (moḻikkuṭumpam)
- மொழிபெயர்ப்பு (moḻipeyarppu)
- மொழியியல் (moḻiyiyal)
- வடமொழி (vaṭamoḻi)
- வழிமொழி (vaḻimoḻi)
- வாய்மொழி (vāymoḻi)