நொடி

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil

[edit]

Pronunciation

[edit]
  • IPA(key): /n̪ɔɖɪ/, [n̪ɔɖi]

Etymology 1

[edit]

Cognate with Malayalam ഞൊടി (ñoṭi). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Noun

[edit]

நொடி (noṭi) (plural நொடிகள்)

  1. second, instant; a moment of time
    Synonyms: கணம் (kaṇam), வினாடி (viṉāṭi), நிமிடம் (nimiṭam), மணித்துளி (maṇittuḷi)
  2. blink of an eye; snap of a finger
    Synonyms: சொடுக்கு (coṭukku), இமைப்பொழுது (imaippoḻutu)
  3. crack, snap, noise
    Synonyms: ஒலி (oli), ஓசை (ōcai), இரைச்சல் (iraiccal), ஓலம் (ōlam), சத்தம் (cattam)

Declension

[edit]
i-stem declension of நொடி (noṭi)
Singular Plural
Nominative நொடி
noṭi
நொடிகள்
noṭikaḷ
Vocative நொடியே
noṭiyē
நொடிகளே
noṭikaḷē
Accusative நொடியை
noṭiyai
நொடிகளை
noṭikaḷai
Dative நொடிக்கு
noṭikku
நொடிகளுக்கு
noṭikaḷukku
Genitive நொடியுடைய
noṭiyuṭaiya
நொடிகளுடைய
noṭikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative நொடி
noṭi
நொடிகள்
noṭikaḷ
Vocative நொடியே
noṭiyē
நொடிகளே
noṭikaḷē
Accusative நொடியை
noṭiyai
நொடிகளை
noṭikaḷai
Dative நொடிக்கு
noṭikku
நொடிகளுக்கு
noṭikaḷukku
Benefactive நொடிக்காக
noṭikkāka
நொடிகளுக்காக
noṭikaḷukkāka
Genitive 1 நொடியுடைய
noṭiyuṭaiya
நொடிகளுடைய
noṭikaḷuṭaiya
Genitive 2 நொடியின்
noṭiyiṉ
நொடிகளின்
noṭikaḷiṉ
Locative 1 நொடியில்
noṭiyil
நொடிகளில்
noṭikaḷil
Locative 2 நொடியிடம்
noṭiyiṭam
நொடிகளிடம்
noṭikaḷiṭam
Sociative 1 நொடியோடு
noṭiyōṭu
நொடிகளோடு
noṭikaḷōṭu
Sociative 2 நொடியுடன்
noṭiyuṭaṉ
நொடிகளுடன்
noṭikaḷuṭaṉ
Instrumental நொடியால்
noṭiyāl
நொடிகளால்
noṭikaḷāl
Ablative நொடியிலிருந்து
noṭiyiliruntu
நொடிகளிலிருந்து
noṭikaḷiliruntu

Etymology 2

[edit]

Inherited from Proto-Dravidian *noṭV.

Noun

[edit]

நொடி (noṭi)

  1. (archaic) speech, phrase, word, language
    Synonyms: சொல் (col), மொழி (moḻi), பேச்சு (pēccu), சொற்றொடர் (coṟṟoṭar), எழுத்து (eḻuttu)
  2. (archaic) riddle, enigma
    Synonyms: புதிர் (putir), விடுகதை (viṭukatai)
  3. (archaic) stanza
    Synonyms: சரணம் (caraṇam), வரி (vari)

Declension

[edit]
i-stem declension of நொடி (noṭi)
Singular Plural
Nominative நொடி
noṭi
நொடிகள்
noṭikaḷ
Vocative நொடியே
noṭiyē
நொடிகளே
noṭikaḷē
Accusative நொடியை
noṭiyai
நொடிகளை
noṭikaḷai
Dative நொடிக்கு
noṭikku
நொடிகளுக்கு
noṭikaḷukku
Genitive நொடியுடைய
noṭiyuṭaiya
நொடிகளுடைய
noṭikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative நொடி
noṭi
நொடிகள்
noṭikaḷ
Vocative நொடியே
noṭiyē
நொடிகளே
noṭikaḷē
Accusative நொடியை
noṭiyai
நொடிகளை
noṭikaḷai
Dative நொடிக்கு
noṭikku
நொடிகளுக்கு
noṭikaḷukku
Benefactive நொடிக்காக
noṭikkāka
நொடிகளுக்காக
noṭikaḷukkāka
Genitive 1 நொடியுடைய
noṭiyuṭaiya
நொடிகளுடைய
noṭikaḷuṭaiya
Genitive 2 நொடியின்
noṭiyiṉ
நொடிகளின்
noṭikaḷiṉ
Locative 1 நொடியில்
noṭiyil
நொடிகளில்
noṭikaḷil
Locative 2 நொடியிடம்
noṭiyiṭam
நொடிகளிடம்
noṭikaḷiṭam
Sociative 1 நொடியோடு
noṭiyōṭu
நொடிகளோடு
noṭikaḷōṭu
Sociative 2 நொடியுடன்
noṭiyuṭaṉ
நொடிகளுடன்
noṭikaḷuṭaṉ
Instrumental நொடியால்
noṭiyāl
நொடிகளால்
noṭikaḷāl
Ablative நொடியிலிருந்து
noṭiyiliruntu
நொடிகளிலிருந்து
noṭikaḷiliruntu

Verb

[edit]

நொடி (noṭi)

  1. to say, tell, speak, declare

References

[edit]