முள்
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Proto-Dravidian *muḷ. Cognate with Telugu ముల్లు (mullu), Kannada ಮುಳ್ಳು (muḷḷu), Malayalam മുള്ള് (muḷḷŭ) and Tulu ಮುಳ್ (muḷŭ).
Pronunciation
[edit]Audio: (file)
Noun
[edit]முள் • (muḷ)
- thorn, brier, bristle, spine
- anything sharp or pointed; fish-bone, porcupine quill
- index of a balance
- hand of a clock or time-piece
- goad, spur
- bit
- Synonym: கடிவாளம் (kaṭivāḷam)
- quill
- Synonym: இறகினடி (iṟakiṉaṭi)
- the rough points on the rind of the jackfruit
- fork; sharp, pointed instrument
Declension
[edit]ḷ-stem declension of முள் (muḷ) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | முள் muḷ |
முட்கள் muṭkaḷ |
Vocative | முள்ளே muḷḷē |
முட்களே muṭkaḷē |
Accusative | முள்ளை muḷḷai |
முட்களை muṭkaḷai |
Dative | முள்ளுக்கு muḷḷukku |
முட்களுக்கு muṭkaḷukku |
Genitive | முள்ளுடைய muḷḷuṭaiya |
முட்களுடைய muṭkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | முள் muḷ |
முட்கள் muṭkaḷ |
Vocative | முள்ளே muḷḷē |
முட்களே muṭkaḷē |
Accusative | முள்ளை muḷḷai |
முட்களை muṭkaḷai |
Dative | முள்ளுக்கு muḷḷukku |
முட்களுக்கு muṭkaḷukku |
Benefactive | முள்ளுக்காக muḷḷukkāka |
முட்களுக்காக muṭkaḷukkāka |
Genitive 1 | முள்ளுடைய muḷḷuṭaiya |
முட்களுடைய muṭkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | முள்ளின் muḷḷiṉ |
முட்களின் muṭkaḷiṉ |
Locative 1 | முள்ளில் muḷḷil |
முட்களில் muṭkaḷil |
Locative 2 | முள்ளிடம் muḷḷiṭam |
முட்களிடம் muṭkaḷiṭam |
Sociative 1 | முள்ளோடு muḷḷōṭu |
முட்களோடு muṭkaḷōṭu |
Sociative 2 | முள்ளுடன் muḷḷuṭaṉ |
முட்களுடன் muṭkaḷuṭaṉ |
Instrumental | முள்ளால் muḷḷāl |
முட்களால் muṭkaḷāl |
Ablative | முள்ளிலிருந்து muḷḷiliruntu |
முட்களிலிருந்து muṭkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- முண்டகம் (muṇṭakam)
- முள் கரண்டி (muḷ karaṇṭi)
- முள்நாறி (muḷnāṟi)
- முள்மகிழ் (muḷmakiḻ)
- முள்ளங்கிழங்கு (muḷḷaṅkiḻaṅku)
- முள்ளம்பலாச்சை (muḷḷampalāccai)
- முள்ளிலவு (muḷḷilavu)
- முள்ளுக்களா (muḷḷukkaḷā)
- முள்ளுமுருக்கு (muḷḷumurukku)
- முள்வாளை (muḷvāḷai)
- முள்வேலி (muḷvēli)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “முள்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press