போர்
Appearance
See also: பார்
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Proto-Dravidian *pōr, cognate with Telugu పోరు (pōru), Old Kannada ಪೋರ್ (pōr) and Malayalam പോർ (pōṟ).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]- war, fight, battle
- Synonym: யுத்தம் (yuttam)
- wrestling
- Synonyms: மல்யுத்தம் (malyuttam), சண்டை (caṇṭai)
- rivalry, competition
- Synonym: போட்டி (pōṭṭi)
Declension
[edit]Declension of போர் (pōr) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | போர் pōr |
போர்கள் pōrkaḷ |
Vocative | போரே pōrē |
போர்களே pōrkaḷē |
Accusative | போரை pōrai |
போர்களை pōrkaḷai |
Dative | போருக்கு pōrukku |
போர்களுக்கு pōrkaḷukku |
Genitive | போருடைய pōruṭaiya |
போர்களுடைய pōrkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | போர் pōr |
போர்கள் pōrkaḷ |
Vocative | போரே pōrē |
போர்களே pōrkaḷē |
Accusative | போரை pōrai |
போர்களை pōrkaḷai |
Dative | போருக்கு pōrukku |
போர்களுக்கு pōrkaḷukku |
Benefactive | போருக்காக pōrukkāka |
போர்களுக்காக pōrkaḷukkāka |
Genitive 1 | போருடைய pōruṭaiya |
போர்களுடைய pōrkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | போரின் pōriṉ |
போர்களின் pōrkaḷiṉ |
Locative 1 | போரில் pōril |
போர்களில் pōrkaḷil |
Locative 2 | போரிடம் pōriṭam |
போர்களிடம் pōrkaḷiṭam |
Sociative 1 | போரோடு pōrōṭu |
போர்களோடு pōrkaḷōṭu |
Sociative 2 | போருடன் pōruṭaṉ |
போர்களுடன் pōrkaḷuṭaṉ |
Instrumental | போரால் pōrāl |
போர்களால் pōrkaḷāl |
Ablative | போரிலிருந்து pōriliruntu |
போர்களிலிருந்து pōrkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- போராடு (pōrāṭu)
- போராட்டம் (pōrāṭṭam)
- போர்க்கடம் (pōrkkaṭam)
- போர்க்கடா (pōrkkaṭā)
- போர்க்கத்தி (pōrkkatti)
- போர்க்களம் (pōrkkaḷam)
- போர்க்காளை (pōrkkāḷai)
- போர்க்கெழுவஞ்சி (pōrkkeḻuvañci)
- போர்க்கோலம் (pōrkkōlam)
- போர்ச்சயப்பாவை (pōrccayappāvai)
- போர்ச்சேவல் (pōrccēval)
- போர்நிறம் (pōrniṟam)
- போர்ப்பறை (pōrppaṟai)
- போர்ப்பூ (pōrppū)
- போர்மகள் (pōrmakaḷ)
- போர்மடந்தை (pōrmaṭantai)
- போர்முகம் (pōrmukam)
- போர்மூட்டு (pōrmūṭṭu)
.
Descendants
[edit]- → Sinhalese: පොරය (poraya)