குளிர்
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Cognate with Kannada ಕುಳಿರು (kuḷiru), Malayalam കുളിർ (kuḷiṟ).
Pronunciation
[edit]Audio: (file)
Verb
[edit]குளிர் • (kuḷir)
- to feel cold, chilly
- to be cool refreshing
- to be numbed
- to be pleasant to the sense of touch, sight or hearing
- to be benignant, as the countenance
- to be consoled, comforted, to be satisfied
- to die, as of an epidemic like small-pox
Conjugation
[edit]Conjugation of குளிர் (kuḷir)
Noun
[edit]குளிர் • (kuḷir)
- coldness, chilliness
- ague, cold fits
- dewy chill blast
- shivering, trembling, shuddering
- shoal, school of fish
- (rare, dated) autumn
- Synonym: இலையுதிர் (ilaiyutir)
Usage notes
[edit]In olden days, குளிர் (kuḷir) was used to refer to autumn season, but in modern days, it has become a casual form of referring to winter season.
Declension
[edit]Declension of குளிர் (kuḷir) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | குளிர் kuḷir |
குளிர்கள் kuḷirkaḷ |
Vocative | குளிரே kuḷirē |
குளிர்களே kuḷirkaḷē |
Accusative | குளிரை kuḷirai |
குளிர்களை kuḷirkaḷai |
Dative | குளிருக்கு kuḷirukku |
குளிர்களுக்கு kuḷirkaḷukku |
Genitive | குளிருடைய kuḷiruṭaiya |
குளிர்களுடைய kuḷirkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | குளிர் kuḷir |
குளிர்கள் kuḷirkaḷ |
Vocative | குளிரே kuḷirē |
குளிர்களே kuḷirkaḷē |
Accusative | குளிரை kuḷirai |
குளிர்களை kuḷirkaḷai |
Dative | குளிருக்கு kuḷirukku |
குளிர்களுக்கு kuḷirkaḷukku |
Benefactive | குளிருக்காக kuḷirukkāka |
குளிர்களுக்காக kuḷirkaḷukkāka |
Genitive 1 | குளிருடைய kuḷiruṭaiya |
குளிர்களுடைய kuḷirkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | குளிரின் kuḷiriṉ |
குளிர்களின் kuḷirkaḷiṉ |
Locative 1 | குளிரில் kuḷiril |
குளிர்களில் kuḷirkaḷil |
Locative 2 | குளிரிடம் kuḷiriṭam |
குளிர்களிடம் kuḷirkaḷiṭam |
Sociative 1 | குளிரோடு kuḷirōṭu |
குளிர்களோடு kuḷirkaḷōṭu |
Sociative 2 | குளிருடன் kuḷiruṭaṉ |
குளிர்களுடன் kuḷirkaḷuṭaṉ |
Instrumental | குளிரால் kuḷirāl |
குளிர்களால் kuḷirkaḷāl |
Ablative | குளிரிலிருந்து kuḷiriliruntu |
குளிர்களிலிருந்து kuḷirkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- குளிரநோக்கு (kuḷiranōkku)
- குளிர்காணல் (kuḷirkāṇal)
- குளிர்காய் (kuḷirkāy)
- குளிர்காய்ச்சல் (kuḷirkāyccal)
- குளிர்காற்று (kuḷirkāṟṟu)
- குளிர்காலம் (kuḷirkālam)
- குளிர்குளிர்ந்துபோ (kuḷirkuḷirntupō)
- குளிர்சுரம் (kuḷircuram)
- குளிர்ச்சி (kuḷircci)
- குளிர்ச்சிமருந்து (kuḷirccimaruntu)
- குளிர்தேசம் (kuḷirtēcam)
- குளிர்த்தி (kuḷirtti)
- குளிர்ந்தகுரல் (kuḷirntakural)
- குளிர்ந்தகொள்ளி (kuḷirntakoḷḷi)
- குளிர்ந்தநிறம் (kuḷirntaniṟam)
- குளிர்ந்தநீர் (kuḷirntanīr)
- குளிர்ந்தபரிமளம் (kuḷirntaparimaḷam)
- குளிர்ந்தபார்வை (kuḷirntapārvai)
- குளிர்ந்தபூமி (kuḷirntapūmi)
- குளிர்ந்தபேச்சு (kuḷirntapēccu)
- குளிர்ந்தமனம் (kuḷirntamaṉam)
- குளிர்ந்தமுகம் (kuḷirntamukam)
- குளிர்ந்துகிட (kuḷirntukiṭa)
- குளிர்ந்துகொல்லி (kuḷirntukolli)
- குளிர்ப்பு (kuḷirppu)
- குளிர்மை (kuḷirmai)
- குளிர்மைக்கட்டி (kuḷirmaikkaṭṭi)
- குளிர்விடு (kuḷirviṭu)
See also
[edit]Seasons in Tamil · பருவங்கள் (paruvaṅkaḷ) (layout · text) · category | |||
---|---|---|---|
இளவேனில் (iḷavēṉil, “spring”), வசந்தம் (vacantam, “spring”) |
கோடை (kōṭai, “summer”), முதுவேனில் (mutuvēṉil, “summer”) |
கார் (kār, “monsoon”), குளிர் (kuḷir, “autumn”), இலையுதிர் (ilaiyutir, “autumn”) |
முன்பனி (muṉpaṉi, “pre-winter, late-autumn”), பின்பனி (piṉpaṉi, “winter”) |
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “குளிர்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press