கிழங்கு
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Proto-Dravidian *kiẓank-. From கீழ் (kīḻ, “to dig; underneath, bottom”). Compare Kannada ಗೆಣಸು (geṇasu), Malayalam കിഴങ്ങ് (kiḻaṅṅŭ), Tulu ಕೆರೆಂಗ್ (kereṅgŭ).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]கிழங்கு • (kiḻaṅku)
Derived terms
[edit]- அருருட்டுக்கிழங்கு (aruruṭṭukkiḻaṅku)
- ஆழாடக்கிழங்கு (āḻāṭakkiḻaṅku)
- உருளைக்கிழங்கு (uruḷaikkiḻaṅku)
- உரோமக்கிழங்கு (urōmakkiḻaṅku)
- ஏழிலைக்கிழங்கு (ēḻilaikkiḻaṅku)
- கன்னிக்கிழங்கு (kaṉṉikkiḻaṅku)
- கருடன்கிழங்கு (karuṭaṉkiḻaṅku)
- கர்ப்பூரக்கிச்சிலிக்கிழங்கு (karppūrakkiccilikkiḻaṅku)
- கலப்பைக்கிழங்கு (kalappaikkiḻaṅku)
- கார்த்திகைக்கிழங்கு (kārttikaikkiḻaṅku)
- கிச்சிலிக்கிழங்கு (kiccilikkiḻaṅku)
- கிளிமூக்குக்கிழங்கு (kiḷimūkkukkiḻaṅku)
- கிழங்குமஞ்சள் (kiḻaṅkumañcaḷ)
- குடைக்கிழங்கு (kuṭaikkiḻaṅku)
- குட்டிக்கிழங்கு (kuṭṭikkiḻaṅku)
- குருகுக்கிழங்கு (kurukukkiḻaṅku)
- கொழும்புக்கிழங்கு (koḻumpukkiḻaṅku)
- கோடங்கிழங்கு (kōṭaṅkiḻaṅku)
- கோடைக்கிழங்கு (kōṭaikkiḻaṅku)
- கோரைக்கிழங்கு (kōraikkiḻaṅku)
- கோவங்கிழங்கு (kōvaṅkiḻaṅku)
- சாவாக்கிழங்கு (cāvākkiḻaṅku)
- சிறுகிழங்கு (ciṟukiḻaṅku)
- சிவனார்கிழங்கு (civaṉārkiḻaṅku)
- சீனக்கிழங்கு (cīṉakkiḻaṅku)
- சீனிக்கிழங்கு (cīṉikkiḻaṅku)
- சீமைக்கிச்சிலிக்கிழங்கு (cīmaikkiccilikkiḻaṅku)
- சேப்பங்கிழங்கு (cēppaṅkiḻaṅku)
- சேமக்கிழங்கு (cēmakkiḻaṅku)
- சேவகனார்கிழங்கு (cēvakaṉārkiḻaṅku)
- நாட்டுமஞ்சட்சீனக்கிழங்கு (nāṭṭumañcaṭcīṉakkiḻaṅku)
- நிலக்கிழங்கு (nilakkiḻaṅku)
- பனங்கிழங்கு (paṉaṅkiḻaṅku)
- பிடிகிழங்கு (piṭikiḻaṅku)
- பிரப்பங்கிழங்கு (pirappaṅkiḻaṅku)
- புதுச்சேரிவள்ளிக்கிழங்கு (putuccērivaḷḷikkiḻaṅku)
- பூச்சர்க்கரைக்கிழங்கு (pūccarkkaraikkiḻaṅku)
- பூலாங்கிழங்கு (pūlāṅkiḻaṅku)
- பெருங்கிழங்கு (peruṅkiḻaṅku)
- பேதிக்கிழங்கு (pētikkiḻaṅku)
- மஞ்சட்சீனக்கிழங்கு (mañcaṭcīṉakkiḻaṅku)
- மண்கிழங்கு (maṇkiḻaṅku)
- மயர்க்கிழங்கு (mayarkkiḻaṅku)
- மாகாளிக்கிழங்கு (mākāḷikkiḻaṅku)
- முள்ளங்கிழங்கு (muḷḷaṅkiḻaṅku)
- மெருகங்கிழங்கு (merukaṅkiḻaṅku)
- யாமிசுக்கிழங்கு (yāmicukkiḻaṅku)
- வத்தாளகிழங்கு (vattāḷakiḻaṅku)
- வரியாத்துக்கிழங்கு (variyāttukkiḻaṅku)
- விற்புருதிக்கிழங்கு (viṟpurutikkiḻaṅku)
- வீராணிக்கிழங்கு (vīrāṇikkiḻaṅku)
- வெள்ளிக்கிழங்கு (veḷḷikkiḻaṅku)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “கிழங்கு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press