கிருபை
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Pronunciation
[edit]Noun
[edit]கிருபை • (kirupai) (plural கிருபைகள்)
- grace, clemency, mercy, compassion, benevolence
- Synonyms: இரக்கம் (irakkam), அருள் (aruḷ), ஈவு (īvu), உருக்கம் (urukkam), கனிவு (kaṉivu), நேயம் (nēyam), அன்பு (aṉpu), வேள்வி (vēḷvi), வள்ளல் (vaḷḷal), கேண்மை (kēṇmai), அழுங்கல் (aḻuṅkal), கருணை (karuṇai), காருண்யம் (kāruṇyam), நற்குணம் (naṟkuṇam), தயவு (tayavu), பாசம் (pācam), நேசம் (nēcam), தயை (tayai)
- good deed, blessing
Declension
[edit]ai-stem declension of கிருபை (kirupai) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | கிருபை kirupai |
கிருபைகள் kirupaikaḷ |
Vocative | கிருபையே kirupaiyē |
கிருபைகளே kirupaikaḷē |
Accusative | கிருபையை kirupaiyai |
கிருபைகளை kirupaikaḷai |
Dative | கிருபைக்கு kirupaikku |
கிருபைகளுக்கு kirupaikaḷukku |
Genitive | கிருபையுடைய kirupaiyuṭaiya |
கிருபைகளுடைய kirupaikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | கிருபை kirupai |
கிருபைகள் kirupaikaḷ |
Vocative | கிருபையே kirupaiyē |
கிருபைகளே kirupaikaḷē |
Accusative | கிருபையை kirupaiyai |
கிருபைகளை kirupaikaḷai |
Dative | கிருபைக்கு kirupaikku |
கிருபைகளுக்கு kirupaikaḷukku |
Benefactive | கிருபைக்காக kirupaikkāka |
கிருபைகளுக்காக kirupaikaḷukkāka |
Genitive 1 | கிருபையுடைய kirupaiyuṭaiya |
கிருபைகளுடைய kirupaikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | கிருபையின் kirupaiyiṉ |
கிருபைகளின் kirupaikaḷiṉ |
Locative 1 | கிருபையில் kirupaiyil |
கிருபைகளில் kirupaikaḷil |
Locative 2 | கிருபையிடம் kirupaiyiṭam |
கிருபைகளிடம் kirupaikaḷiṭam |
Sociative 1 | கிருபையோடு kirupaiyōṭu |
கிருபைகளோடு kirupaikaḷōṭu |
Sociative 2 | கிருபையுடன் kirupaiyuṭaṉ |
கிருபைகளுடன் kirupaikaḷuṭaṉ |
Instrumental | கிருபையால் kirupaiyāl |
கிருபைகளால் kirupaikaḷāl |
Ablative | கிருபையிலிருந்து kirupaiyiliruntu |
கிருபைகளிலிருந்து kirupaikaḷiliruntu |
Related terms
[edit]- கிருபாளு (kirupāḷu)
- கிருபாமூர்த்தி (kirupāmūrtti)
- கிருபாசமுத்திரம் (kirupācamuttiram)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “கிருபை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press