இழ
Appearance
From Wiktionary, the free dictionary
Tamil
[edit]Pronunciation
[edit]Verb
[edit]இழ • (iḻa)
Conjugation
[edit]Conjugation of இழ (iḻa)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | இழக்கிறேன் iḻakkiṟēṉ |
இழக்கிறாய் iḻakkiṟāy |
இழக்கிறான் iḻakkiṟāṉ |
இழக்கிறாள் iḻakkiṟāḷ |
இழக்கிறார் iḻakkiṟār |
இழக்கிறது iḻakkiṟatu | |
past | இழந்தேன் iḻantēṉ |
இழந்தாய் iḻantāy |
இழந்தான் iḻantāṉ |
இழந்தாள் iḻantāḷ |
இழந்தார் iḻantār |
இழந்தது iḻantatu | |
future | இழப்பேன் iḻappēṉ |
இழப்பாய் iḻappāy |
இழப்பான் iḻappāṉ |
இழப்பாள் iḻappāḷ |
இழப்பார் iḻappār |
இழக்கும் iḻakkum | |
future negative | இழக்கமாட்டேன் iḻakkamāṭṭēṉ |
இழக்கமாட்டாய் iḻakkamāṭṭāy |
இழக்கமாட்டான் iḻakkamāṭṭāṉ |
இழக்கமாட்டாள் iḻakkamāṭṭāḷ |
இழக்கமாட்டார் iḻakkamāṭṭār |
இழக்காது iḻakkātu | |
negative | இழக்கவில்லை iḻakkavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | இழக்கிறோம் iḻakkiṟōm |
இழக்கிறீர்கள் iḻakkiṟīrkaḷ |
இழக்கிறார்கள் iḻakkiṟārkaḷ |
இழக்கின்றன iḻakkiṉṟaṉa | |||
past | இழந்தோம் iḻantōm |
இழந்தீர்கள் iḻantīrkaḷ |
இழந்தார்கள் iḻantārkaḷ |
இழந்தன iḻantaṉa | |||
future | இழப்போம் iḻappōm |
இழப்பீர்கள் iḻappīrkaḷ |
இழப்பார்கள் iḻappārkaḷ |
இழப்பன iḻappaṉa | |||
future negative | இழக்கமாட்டோம் iḻakkamāṭṭōm |
இழக்கமாட்டீர்கள் iḻakkamāṭṭīrkaḷ |
இழக்கமாட்டார்கள் iḻakkamāṭṭārkaḷ |
இழக்கா iḻakkā | |||
negative | இழக்கவில்லை iḻakkavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
இழ iḻa |
இழவுங்கள் iḻavuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
இழக்காதே iḻakkātē |
இழக்காதீர்கள் iḻakkātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of இழந்துவிடு (iḻantuviṭu) | past of இழந்துவிட்டிரு (iḻantuviṭṭiru) | future of இழந்துவிடு (iḻantuviṭu) | |||||
progressive | இழந்துக்கொண்டிரு iḻantukkoṇṭiru | ||||||
effective | இழக்கப்படு iḻakkappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | இழக்க iḻakka |
இழக்காமல் இருக்க iḻakkāmal irukka | |||||
potential | இழக்கலாம் iḻakkalām |
இழக்காமல் இருக்கலாம் iḻakkāmal irukkalām | |||||
cohortative | இழக்கட்டும் iḻakkaṭṭum |
இழக்காமல் இருக்கட்டும் iḻakkāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | இழப்பதால் iḻappatāl |
இழக்காத்தால் iḻakkāttāl | |||||
conditional | இழந்தால் iḻantāl |
இழக்காவிட்டால் iḻakkāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | இழந்து iḻantu |
இழக்காமல் iḻakkāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
இழக்கிற iḻakkiṟa |
இழந்த iḻanta |
இழக்கும் iḻakkum |
இழக்காத iḻakkāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | இழக்கிறவன் iḻakkiṟavaṉ |
இழக்கிறவள் iḻakkiṟavaḷ |
இழக்கிறவர் iḻakkiṟavar |
இழக்கிறது iḻakkiṟatu |
இழக்கிறவர்கள் iḻakkiṟavarkaḷ |
இழக்கிறவை iḻakkiṟavai | |
past | இழந்தவன் iḻantavaṉ |
இழந்தவள் iḻantavaḷ |
இழந்தவர் iḻantavar |
இழந்தது iḻantatu |
இழந்தவர்கள் iḻantavarkaḷ |
இழந்தவை iḻantavai | |
future | இழப்பவன் iḻappavaṉ |
இழப்பவள் iḻappavaḷ |
இழப்பவர் iḻappavar |
இழப்பது iḻappatu |
இழப்பவர்கள் iḻappavarkaḷ |
இழப்பவை iḻappavai | |
negative | இழக்காதவன் iḻakkātavaṉ |
இழக்காதவள் iḻakkātavaḷ |
இழக்காதவர் iḻakkātavar |
இழக்காதது iḻakkātatu |
இழக்காதவர்கள் iḻakkātavarkaḷ |
இழக்காதவை iḻakkātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
இழப்பது iḻappatu |
இழந்தல் iḻantal |
இழக்கல் iḻakkal |
Retrieved from "https://en.wiktionary.org/w/index.php?title=இழ&oldid=67589246"