ஆட்டி
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit](This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]ஆட்டி • (āṭṭi)
Declension
[edit]i-stem declension of ஆட்டி (āṭṭi) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | ஆட்டி āṭṭi |
ஆட்டிகள் āṭṭikaḷ |
Vocative | ஆட்டியே āṭṭiyē |
ஆட்டிகளே āṭṭikaḷē |
Accusative | ஆட்டியை āṭṭiyai |
ஆட்டிகளை āṭṭikaḷai |
Dative | ஆட்டிக்கு āṭṭikku |
ஆட்டிகளுக்கு āṭṭikaḷukku |
Genitive | ஆட்டியுடைய āṭṭiyuṭaiya |
ஆட்டிகளுடைய āṭṭikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | ஆட்டி āṭṭi |
ஆட்டிகள் āṭṭikaḷ |
Vocative | ஆட்டியே āṭṭiyē |
ஆட்டிகளே āṭṭikaḷē |
Accusative | ஆட்டியை āṭṭiyai |
ஆட்டிகளை āṭṭikaḷai |
Dative | ஆட்டிக்கு āṭṭikku |
ஆட்டிகளுக்கு āṭṭikaḷukku |
Benefactive | ஆட்டிக்காக āṭṭikkāka |
ஆட்டிகளுக்காக āṭṭikaḷukkāka |
Genitive 1 | ஆட்டியுடைய āṭṭiyuṭaiya |
ஆட்டிகளுடைய āṭṭikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | ஆட்டியின் āṭṭiyiṉ |
ஆட்டிகளின் āṭṭikaḷiṉ |
Locative 1 | ஆட்டியில் āṭṭiyil |
ஆட்டிகளில் āṭṭikaḷil |
Locative 2 | ஆட்டியிடம் āṭṭiyiṭam |
ஆட்டிகளிடம் āṭṭikaḷiṭam |
Sociative 1 | ஆட்டியோடு āṭṭiyōṭu |
ஆட்டிகளோடு āṭṭikaḷōṭu |
Sociative 2 | ஆட்டியுடன் āṭṭiyuṭaṉ |
ஆட்டிகளுடன் āṭṭikaḷuṭaṉ |
Instrumental | ஆட்டியால் āṭṭiyāl |
ஆட்டிகளால் āṭṭikaḷāl |
Ablative | ஆட்டியிலிருந்து āṭṭiyiliruntu |
ஆட்டிகளிலிருந்து āṭṭikaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- அடியாட்டி (aṭiyāṭṭi)
- அணங்குடையாட்டி (aṇaṅkuṭaiyāṭṭi)
- அம்மாட்டி (ammāṭṭi)
- இறைமையாட்டி (iṟaimaiyāṭṭi)
- ஈராட்டி (īrāṭṭi)
- எசமாட்டி (ecamāṭṭi)
- எம்பிராட்டி (empirāṭṭi)
- கடவுட்பொறையாட்டி (kaṭavuṭpoṟaiyāṭṭi)
- கண்ணொடையாட்டி (kaṇṇoṭaiyāṭṭi)
- கம்மனாட்டி (kammaṉāṭṭi)
- கம்மாட்டி (kammāṭṭi)
- கற்புடையாட்டி (kaṟpuṭaiyāṭṭi)
- கள்விலையாட்டி (kaḷvilaiyāṭṭi)
- காமாட்டி (kāmāṭṭi)
- குரங்காட்டி (kuraṅkāṭṭi)
- கோமாட்டி (kōmāṭṭi)
- சீமாட்டி (cīmāṭṭi)
- சூத்தாட்டி (cūttāṭṭi)
- சூராட்டி (cūrāṭṭi)
- தமியாட்டி (tamiyāṭṭi)
- தம்பிராட்டி (tampirāṭṭi)
- தலையாட்டி (talaiyāṭṭi)
- தாட்டி (tāṭṭi)
- தேவராட்டி (tēvarāṭṭi)
- நம்பிராட்டி (nampirāṭṭi)
- பசியாட்டி (paciyāṭṭi)
- பிராட்டி (pirāṭṭi)
- பூமிப்பிராட்டி (pūmippirāṭṭi)
- பெண்டாட்டி (peṇṭāṭṭi)
- பெரியபிராட்டி (periyapirāṭṭi)
- பெருமாட்டி (perumāṭṭi)
- பேயாட்டி (pēyāṭṭi)
- பேராட்டி (pērāṭṭi)
- பொம்மனாட்டி (pommaṉāṭṭi)
- பொருள்விலையாட்டி (poruḷvilaiyāṭṭi)
- பொறையாட்டி (poṟaiyāṭṭi)
- மனையாட்டி (maṉaiyāṭṭi)
- மயிர்மாட்டி (mayirmāṭṭi)
- மருமாட்டி (marumāṭṭi)
- மலையாட்டி (malaiyāṭṭi)
- மூதாட்டி (mūtāṭṭi)
- வடமொழியாட்டி (vaṭamoḻiyāṭṭi)
- வராட்டி (varāṭṭi)
- வாசகதாட்டி (vācakatāṭṭi)
- வினையாட்டி (viṉaiyāṭṭi)
- விலையாட்டி (vilaiyāṭṭi)
- வெள்ளாட்டி (veḷḷāṭṭi)
- வேளாட்டி (vēḷāṭṭi)
- வைப்பாட்டி (vaippāṭṭi)
References
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “ஆட்டி”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]