வில்
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Pronunciation
[edit]Etymology 1
[edit]Inherited from Proto-Dravidian *wil. Cognate with Malayalam വിൽ (vil), വില്ല് (villŭ); Kannada ಬಿಲ್ಲು (billu); Kodava ಬಿಲ್ಲಿ (billi); Tulu ಬಿಲ್ಲು (billu), ಬಿರು (biru), Telugu విల్లు (villu).
Noun
[edit]வில் • (vil)
Declension
[edit]l-stem declension of வில் (vil) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | வில் vil |
விற்கள் viṟkaḷ |
Vocative | வில்லே villē |
விற்களே viṟkaḷē |
Accusative | வில்லை villai |
விற்களை viṟkaḷai |
Dative | வில்லுக்கு villukku |
விற்களுக்கு viṟkaḷukku |
Genitive | வில்லுடைய villuṭaiya |
விற்களுடைய viṟkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | வில் vil |
விற்கள் viṟkaḷ |
Vocative | வில்லே villē |
விற்களே viṟkaḷē |
Accusative | வில்லை villai |
விற்களை viṟkaḷai |
Dative | வில்லுக்கு villukku |
விற்களுக்கு viṟkaḷukku |
Benefactive | வில்லுக்காக villukkāka |
விற்களுக்காக viṟkaḷukkāka |
Genitive 1 | வில்லுடைய villuṭaiya |
விற்களுடைய viṟkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | வில்லின் villiṉ |
விற்களின் viṟkaḷiṉ |
Locative 1 | வில்லில் villil |
விற்களில் viṟkaḷil |
Locative 2 | வில்லிடம் villiṭam |
விற்களிடம் viṟkaḷiṭam |
Sociative 1 | வில்லோடு villōṭu |
விற்களோடு viṟkaḷōṭu |
Sociative 2 | வில்லுடன் villuṭaṉ |
விற்களுடன் viṟkaḷuṭaṉ |
Instrumental | வில்லால் villāl |
விற்களால் viṟkaḷāl |
Ablative | வில்லிலிருந்து villiliruntu |
விற்களிலிருந்து viṟkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- வில்யாழ் (vilyāḻ)
- வில்லகவிரல் (villakaviral)
- வில்லன் (villaṉ)
- வில்லரணம் (villaraṇam)
- வில்லவன் (villavaṉ)
- வில்லாச்சிரமம் (villācciramam)
- வில்லாண்மை (villāṇmai)
- வில்லார் (villār)
- வில்லாளன் (villāḷaṉ)
- வில்லாளி (villāḷi)
- வில்லாள் (villāḷ)
- வில்லி (villi)
- வில்லுழு (villuḻu)
- வில்லேப்பாடு (villēppāṭu)
- வில்லேருழவர் (villēruḻavar)
- வில்லேருழவு (villēruḻavu)
- வில்லோர் (villōr)
- வில்லோர்நிலை (villōrnilai)
- வில்வட்டம் (vilvaṭṭam)
- வில்வாள் (vilvāḷ)
- வில்வித்தை (vilvittai)
- வில்விழா (vilviḻā)
Descendants
[edit]Etymology 2
[edit]Inherited from Proto-South Dravidian *wil. Cognate with Malayalam വിൽക്കുക (vilkkuka), Kannada ಬಿಲ್ (bil), Telugu విలుచు (vilucu), Kodava ಬೆಲೆ (bele), Tulu [script needed] (bilè).
Verb
[edit]வில் • (vil)
- (transitive) to sell, put on sale
- (intransitive) to be sold
Conjugation
[edit]Conjugation of வில் (vil)
References
[edit]- [1]
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “வில்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]
Categories:
- Tamil terms with IPA pronunciation
- Tamil terms inherited from Proto-Dravidian
- Tamil terms derived from Proto-Dravidian
- Tamil lemmas
- Tamil nouns
- Tamil l-stem nouns
- Tamil terms inherited from Proto-South Dravidian
- Tamil terms derived from Proto-South Dravidian
- Tamil verbs
- Tamil transitive verbs
- Tamil intransitive verbs
- Tamil verbs of conjugation 5
- Tamil irregular verbs
- ta:Archery