வண்டு
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Cognates with Malayalam വണ്ട് (vaṇṭŭ), Kannada ಬಂಡು (baṇḍu). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]வண்டு • (vaṇṭu)
Declension
[edit]Declension of வண்டு (vaṇṭu) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | வண்டு vaṇṭu |
வண்டுகள் vaṇṭukaḷ |
Vocative | வண்டே vaṇṭē |
வண்டுகளே vaṇṭukaḷē |
Accusative | வண்டை vaṇṭai |
வண்டுகளை vaṇṭukaḷai |
Dative | வண்டுக்கு vaṇṭukku |
வண்டுகளுக்கு vaṇṭukaḷukku |
Genitive | வண்டுடைய vaṇṭuṭaiya |
வண்டுகளுடைய vaṇṭukaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | வண்டு vaṇṭu |
வண்டுகள் vaṇṭukaḷ |
Vocative | வண்டே vaṇṭē |
வண்டுகளே vaṇṭukaḷē |
Accusative | வண்டை vaṇṭai |
வண்டுகளை vaṇṭukaḷai |
Dative | வண்டுக்கு vaṇṭukku |
வண்டுகளுக்கு vaṇṭukaḷukku |
Benefactive | வண்டுக்காக vaṇṭukkāka |
வண்டுகளுக்காக vaṇṭukaḷukkāka |
Genitive 1 | வண்டுடைய vaṇṭuṭaiya |
வண்டுகளுடைய vaṇṭukaḷuṭaiya |
Genitive 2 | வண்டின் vaṇṭiṉ |
வண்டுகளின் vaṇṭukaḷiṉ |
Locative 1 | வண்டில் vaṇṭil |
வண்டுகளில் vaṇṭukaḷil |
Locative 2 | வண்டிடம் vaṇṭiṭam |
வண்டுகளிடம் vaṇṭukaḷiṭam |
Sociative 1 | வண்டோடு vaṇṭōṭu |
வண்டுகளோடு vaṇṭukaḷōṭu |
Sociative 2 | வண்டுடன் vaṇṭuṭaṉ |
வண்டுகளுடன் vaṇṭukaḷuṭaṉ |
Instrumental | வண்டால் vaṇṭāl |
வண்டுகளால் vaṇṭukaḷāl |
Ablative | வண்டிலிருந்து vaṇṭiliruntu |
வண்டுகளிலிருந்து vaṇṭukaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- உருள்வண்டு (uruḷvaṇṭu)
- எரிவண்டு (erivaṇṭu)
- எருவண்டு (eruvaṇṭu)
- கடல்வண்டு (kaṭalvaṇṭu)
- கருவண்டு (karuvaṇṭu)
- குமிழ்வண்டு (kumiḻvaṇṭu)
- குள்ளவண்டு (kuḷḷavaṇṭu)
- கூனைவண்டு (kūṉaivaṇṭu)
- சிள்வண்டு (ciḷvaṇṭu)
- சீனவெரிவண்டு (cīṉaverivaṇṭu)
- சுழல்வண்டு (cuḻalvaṇṭu)
- செவ்வண்டு (cevvaṇṭu)
- துளைவண்டு (tuḷaivaṇṭu)
- நாகரவண்டு (nākaravaṇṭu)
- நீர்வண்டு (nīrvaṇṭu)
- பீவண்டு (pīvaṇṭu)
- புள்ளிவண்டு (puḷḷivaṇṭu)
- போன்வண்டு (pōṉvaṇṭu)
- மரவண்டு (maravaṇṭu)
- வண்டினம் (vaṇṭiṉam)
- வண்டுகடி (vaṇṭukaṭi)
- வண்டுகுத்தி (vaṇṭukutti)
References
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “வண்டு”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]