பூசு
From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Cognate with Malayalam പൂശുക (pūśuka).
Pronunciation
[edit]Verb
[edit]பூசு • (pūcu) (transitive)
Conjugation
[edit]Conjugation of பூசு (pūcu)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | பூசுகிறேன் pūcukiṟēṉ |
பூசுகிறாய் pūcukiṟāy |
பூசுகிறான் pūcukiṟāṉ |
பூசுகிறாள் pūcukiṟāḷ |
பூசுகிறார் pūcukiṟār |
பூசுகிறது pūcukiṟatu | |
past | பூசினேன் pūciṉēṉ |
பூசினாய் pūciṉāy |
பூசினான் pūciṉāṉ |
பூசினாள் pūciṉāḷ |
பூசினார் pūciṉār |
பூசினது pūciṉatu | |
future | பூசுவேன் pūcuvēṉ |
பூசுவாய் pūcuvāy |
பூசுவான் pūcuvāṉ |
பூசுவாள் pūcuvāḷ |
பூசுவார் pūcuvār |
பூசும் pūcum | |
future negative | பூசமாட்டேன் pūcamāṭṭēṉ |
பூசமாட்டாய் pūcamāṭṭāy |
பூசமாட்டான் pūcamāṭṭāṉ |
பூசமாட்டாள் pūcamāṭṭāḷ |
பூசமாட்டார் pūcamāṭṭār |
பூசாது pūcātu | |
negative | பூசவில்லை pūcavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | பூசுகிறோம் pūcukiṟōm |
பூசுகிறீர்கள் pūcukiṟīrkaḷ |
பூசுகிறார்கள் pūcukiṟārkaḷ |
பூசுகின்றன pūcukiṉṟaṉa | |||
past | பூசினோம் pūciṉōm |
பூசினீர்கள் pūciṉīrkaḷ |
பூசினார்கள் pūciṉārkaḷ |
பூசினன pūciṉaṉa | |||
future | பூசுவோம் pūcuvōm |
பூசுவீர்கள் pūcuvīrkaḷ |
பூசுவார்கள் pūcuvārkaḷ |
பூசுவன pūcuvaṉa | |||
future negative | பூசமாட்டோம் pūcamāṭṭōm |
பூசமாட்டீர்கள் pūcamāṭṭīrkaḷ |
பூசமாட்டார்கள் pūcamāṭṭārkaḷ |
பூசா pūcā | |||
negative | பூசவில்லை pūcavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
பூசு pūcu |
பூசுங்கள் pūcuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
பூசாதே pūcātē |
பூசாதீர்கள் pūcātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of பூசிவிடு (pūciviṭu) | past of பூசிவிட்டிரு (pūciviṭṭiru) | future of பூசிவிடு (pūciviṭu) | |||||
progressive | பூசிக்கொண்டிரு pūcikkoṇṭiru | ||||||
effective | பூசப்படு pūcappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | பூச pūca |
பூசாமல் இருக்க pūcāmal irukka | |||||
potential | பூசலாம் pūcalām |
பூசாமல் இருக்கலாம் pūcāmal irukkalām | |||||
cohortative | பூசட்டும் pūcaṭṭum |
பூசாமல் இருக்கட்டும் pūcāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | பூசுவதால் pūcuvatāl |
பூசாத்தால் pūcāttāl | |||||
conditional | பூசினால் pūciṉāl |
பூசாவிட்டால் pūcāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | பூசி pūci |
பூசாமல் pūcāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
பூசுகிற pūcukiṟa |
பூசின pūciṉa |
பூசும் pūcum |
பூசாத pūcāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | பூசுகிறவன் pūcukiṟavaṉ |
பூசுகிறவள் pūcukiṟavaḷ |
பூசுகிறவர் pūcukiṟavar |
பூசுகிறது pūcukiṟatu |
பூசுகிறவர்கள் pūcukiṟavarkaḷ |
பூசுகிறவை pūcukiṟavai | |
past | பூசினவன் pūciṉavaṉ |
பூசினவள் pūciṉavaḷ |
பூசினவர் pūciṉavar |
பூசினது pūciṉatu |
பூசினவர்கள் pūciṉavarkaḷ |
பூசினவை pūciṉavai | |
future | பூசுபவன் pūcupavaṉ |
பூசுபவள் pūcupavaḷ |
பூசுபவர் pūcupavar |
பூசுவது pūcuvatu |
பூசுபவர்கள் pūcupavarkaḷ |
பூசுபவை pūcupavai | |
negative | பூசாதவன் pūcātavaṉ |
பூசாதவள் pūcātavaḷ |
பூசாதவர் pūcātavar |
பூசாதது pūcātatu |
பூசாதவர்கள் pūcātavarkaḷ |
பூசாதவை pūcātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
பூசுவது pūcuvatu |
பூசுதல் pūcutal |
பூசல் pūcal |
Retrieved from "https://en.wiktionary.org/w/index.php?title=பூசு&oldid=76196274"