புரள்
From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Cognate with Malayalam പുരളുക (puraḷuka).
Pronunciation
[edit]Verb
[edit]புரள் • (puraḷ)
- (intransitive) to roll over
Conjugation
[edit]Conjugation of புரள் (puraḷ)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | புரள்கிறேன் puraḷkiṟēṉ |
புரள்கிறாய் puraḷkiṟāy |
புரள்கிறான் puraḷkiṟāṉ |
புரள்கிறாள் puraḷkiṟāḷ |
புரள்கிறார் puraḷkiṟār |
புரள்கிறது puraḷkiṟatu | |
past | புரண்டேன் puraṇṭēṉ |
புரண்டாய் puraṇṭāy |
புரண்டான் puraṇṭāṉ |
புரண்டாள் puraṇṭāḷ |
புரண்டார் puraṇṭār |
புரண்டது puraṇṭatu | |
future | புரள்வேன் puraḷvēṉ |
புரள்வாய் puraḷvāy |
புரள்வான் puraḷvāṉ |
புரள்வாள் puraḷvāḷ |
புரள்வார் puraḷvār |
புரளும் puraḷum | |
future negative | புரளமாட்டேன் puraḷamāṭṭēṉ |
புரளமாட்டாய் puraḷamāṭṭāy |
புரளமாட்டான் puraḷamāṭṭāṉ |
புரளமாட்டாள் puraḷamāṭṭāḷ |
புரளமாட்டார் puraḷamāṭṭār |
புரளாது puraḷātu | |
negative | புரளவில்லை puraḷavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | புரள்கிறோம் puraḷkiṟōm |
புரள்கிறீர்கள் puraḷkiṟīrkaḷ |
புரள்கிறார்கள் puraḷkiṟārkaḷ |
புரள்கின்றன puraḷkiṉṟaṉa | |||
past | புரண்டோம் puraṇṭōm |
புரண்டீர்கள் puraṇṭīrkaḷ |
புரண்டார்கள் puraṇṭārkaḷ |
புரண்டன puraṇṭaṉa | |||
future | புரள்வோம் puraḷvōm |
புரள்வீர்கள் puraḷvīrkaḷ |
புரள்வார்கள் puraḷvārkaḷ |
புரள்வன puraḷvaṉa | |||
future negative | புரளமாட்டோம் puraḷamāṭṭōm |
புரளமாட்டீர்கள் puraḷamāṭṭīrkaḷ |
புரளமாட்டார்கள் puraḷamāṭṭārkaḷ |
புரளா puraḷā | |||
negative | புரளவில்லை puraḷavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
புரள் puraḷ |
புரளுங்கள் puraḷuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
புரளாதே puraḷātē |
புரளாதீர்கள் puraḷātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of புரண்டுவிடு (puraṇṭuviṭu) | past of புரண்டுவிட்டிரு (puraṇṭuviṭṭiru) | future of புரண்டுவிடு (puraṇṭuviṭu) | |||||
progressive | புரண்டுக்கொண்டிரு puraṇṭukkoṇṭiru | ||||||
effective | புரளப்படு puraḷappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | புரள puraḷa |
புரளாமல் இருக்க puraḷāmal irukka | |||||
potential | புரளலாம் puraḷalām |
புரளாமல் இருக்கலாம் puraḷāmal irukkalām | |||||
cohortative | புரளட்டும் puraḷaṭṭum |
புரளாமல் இருக்கட்டும் puraḷāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | புரள்வதால் puraḷvatāl |
புரளாத்தால் puraḷāttāl | |||||
conditional | புரண்டால் puraṇṭāl |
புரளாவிட்டால் puraḷāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | புரண்டு puraṇṭu |
புரளாமல் puraḷāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
புரள்கிற puraḷkiṟa |
புரண்ட puraṇṭa |
புரளும் puraḷum |
புரளாத puraḷāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | புரள்கிறவன் puraḷkiṟavaṉ |
புரள்கிறவள் puraḷkiṟavaḷ |
புரள்கிறவர் puraḷkiṟavar |
புரள்கிறது puraḷkiṟatu |
புரள்கிறவர்கள் puraḷkiṟavarkaḷ |
புரள்கிறவை puraḷkiṟavai | |
past | புரண்டவன் puraṇṭavaṉ |
புரண்டவள் puraṇṭavaḷ |
புரண்டவர் puraṇṭavar |
புரண்டது puraṇṭatu |
புரண்டவர்கள் puraṇṭavarkaḷ |
புரண்டவை puraṇṭavai | |
future | புரள்பவன் puraḷpavaṉ |
புரள்பவள் puraḷpavaḷ |
புரள்பவர் puraḷpavar |
புரள்வது puraḷvatu |
புரள்பவர்கள் puraḷpavarkaḷ |
புரள்பவை puraḷpavai | |
negative | புரளாதவன் puraḷātavaṉ |
புரளாதவள் puraḷātavaḷ |
புரளாதவர் puraḷātavar |
புரளாதது puraḷātatu |
புரளாதவர்கள் puraḷātavarkaḷ |
புரளாதவை puraḷātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
புரள்வது puraḷvatu |
புரண்டல் puraṇṭal |
புரளல் puraḷal |
Derived terms
[edit]- புரட்சி (puraṭci)
Retrieved from "https://en.wiktionary.org/w/index.php?title=புரள்&oldid=79064180"