பிறிகதிர்ப்படு
From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Verb
[edit]பிறிகதிர்ப்படு • (piṟikatirppaṭu)
- To be scattered; to be damaged
- To be separated, excluded, lost
Conjugation
[edit]Conjugation of பிறிகதிர்ப்படு (piṟikatirppaṭu)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | பிறிகதிர்ப்படுகிறேன் piṟikatirppaṭukiṟēṉ |
பிறிகதிர்ப்படுகிறாய் piṟikatirppaṭukiṟāy |
பிறிகதிர்ப்படுகிறான் piṟikatirppaṭukiṟāṉ |
பிறிகதிர்ப்படுகிறாள் piṟikatirppaṭukiṟāḷ |
பிறிகதிர்ப்படுகிறார் piṟikatirppaṭukiṟār |
பிறிகதிர்ப்படுகிறது piṟikatirppaṭukiṟatu | |
past | பிறிகதிர்ப்பட்டேன் piṟikatirppaṭṭēṉ |
பிறிகதிர்ப்பட்டாய் piṟikatirppaṭṭāy |
பிறிகதிர்ப்பட்டான் piṟikatirppaṭṭāṉ |
பிறிகதிர்ப்பட்டாள் piṟikatirppaṭṭāḷ |
பிறிகதிர்ப்பட்டார் piṟikatirppaṭṭār |
பிறிகதிர்ப்பட்டது piṟikatirppaṭṭatu | |
future | பிறிகதிர்ப்படுவேன் piṟikatirppaṭuvēṉ |
பிறிகதிர்ப்படுவாய் piṟikatirppaṭuvāy |
பிறிகதிர்ப்படுவான் piṟikatirppaṭuvāṉ |
பிறிகதிர்ப்படுவாள் piṟikatirppaṭuvāḷ |
பிறிகதிர்ப்படுவார் piṟikatirppaṭuvār |
பிறிகதிர்ப்படும் piṟikatirppaṭum | |
future negative | பிறிகதிர்ப்படமாட்டேன் piṟikatirppaṭamāṭṭēṉ |
பிறிகதிர்ப்படமாட்டாய் piṟikatirppaṭamāṭṭāy |
பிறிகதிர்ப்படமாட்டான் piṟikatirppaṭamāṭṭāṉ |
பிறிகதிர்ப்படமாட்டாள் piṟikatirppaṭamāṭṭāḷ |
பிறிகதிர்ப்படமாட்டார் piṟikatirppaṭamāṭṭār |
பிறிகதிர்ப்படாது piṟikatirppaṭātu | |
negative | பிறிகதிர்ப்படவில்லை piṟikatirppaṭavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | பிறிகதிர்ப்படுகிறோம் piṟikatirppaṭukiṟōm |
பிறிகதிர்ப்படுகிறீர்கள் piṟikatirppaṭukiṟīrkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுகிறார்கள் piṟikatirppaṭukiṟārkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுகின்றன piṟikatirppaṭukiṉṟaṉa | |||
past | பிறிகதிர்ப்பட்டோம் piṟikatirppaṭṭōm |
பிறிகதிர்ப்பட்டீர்கள் piṟikatirppaṭṭīrkaḷ |
பிறிகதிர்ப்பட்டார்கள் piṟikatirppaṭṭārkaḷ |
பிறிகதிர்ப்பட்டன piṟikatirppaṭṭaṉa | |||
future | பிறிகதிர்ப்படுவோம் piṟikatirppaṭuvōm |
பிறிகதிர்ப்படுவீர்கள் piṟikatirppaṭuvīrkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுவார்கள் piṟikatirppaṭuvārkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுவன piṟikatirppaṭuvaṉa | |||
future negative | பிறிகதிர்ப்படமாட்டோம் piṟikatirppaṭamāṭṭōm |
பிறிகதிர்ப்படமாட்டீர்கள் piṟikatirppaṭamāṭṭīrkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படமாட்டார்கள் piṟikatirppaṭamāṭṭārkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படா piṟikatirppaṭā | |||
negative | பிறிகதிர்ப்படவில்லை piṟikatirppaṭavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
பிறிகதிர்ப்படு piṟikatirppaṭu |
பிறிகதிர்ப்படுங்கள் piṟikatirppaṭuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
பிறிகதிர்ப்படாதே piṟikatirppaṭātē |
பிறிகதிர்ப்படாதீர்கள் piṟikatirppaṭātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of பிறிகதிர்ப்பட்டுவிடு (piṟikatirppaṭṭuviṭu) | past of பிறிகதிர்ப்பட்டுவிட்டிரு (piṟikatirppaṭṭuviṭṭiru) | future of பிறிகதிர்ப்பட்டுவிடு (piṟikatirppaṭṭuviṭu) | |||||
progressive | பிறிகதிர்ப்பட்டுக்கொண்டிரு piṟikatirppaṭṭukkoṇṭiru | ||||||
effective | பிறிகதிர்ப்படப்படு piṟikatirppaṭappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | பிறிகதிர்ப்பட piṟikatirppaṭa |
பிறிகதிர்ப்படாமல் இருக்க piṟikatirppaṭāmal irukka | |||||
potential | பிறிகதிர்ப்படலாம் piṟikatirppaṭalām |
பிறிகதிர்ப்படாமல் இருக்கலாம் piṟikatirppaṭāmal irukkalām | |||||
cohortative | பிறிகதிர்ப்படட்டும் piṟikatirppaṭaṭṭum |
பிறிகதிர்ப்படாமல் இருக்கட்டும் piṟikatirppaṭāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | பிறிகதிர்ப்படுவதால் piṟikatirppaṭuvatāl |
பிறிகதிர்ப்படாத்தால் piṟikatirppaṭāttāl | |||||
conditional | பிறிகதிர்ப்பட்டால் piṟikatirppaṭṭāl |
பிறிகதிர்ப்படாவிட்டால் piṟikatirppaṭāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | பிறிகதிர்ப்பட்டு piṟikatirppaṭṭu |
பிறிகதிர்ப்படாமல் piṟikatirppaṭāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
பிறிகதிர்ப்படுகிற piṟikatirppaṭukiṟa |
பிறிகதிர்ப்பட்ட piṟikatirppaṭṭa |
பிறிகதிர்ப்படும் piṟikatirppaṭum |
பிறிகதிர்ப்படாத piṟikatirppaṭāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | பிறிகதிர்ப்படுகிறவன் piṟikatirppaṭukiṟavaṉ |
பிறிகதிர்ப்படுகிறவள் piṟikatirppaṭukiṟavaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுகிறவர் piṟikatirppaṭukiṟavar |
பிறிகதிர்ப்படுகிறது piṟikatirppaṭukiṟatu |
பிறிகதிர்ப்படுகிறவர்கள் piṟikatirppaṭukiṟavarkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுகிறவை piṟikatirppaṭukiṟavai | |
past | பிறிகதிர்ப்பட்டவன் piṟikatirppaṭṭavaṉ |
பிறிகதிர்ப்பட்டவள் piṟikatirppaṭṭavaḷ |
பிறிகதிர்ப்பட்டவர் piṟikatirppaṭṭavar |
பிறிகதிர்ப்பட்டது piṟikatirppaṭṭatu |
பிறிகதிர்ப்பட்டவர்கள் piṟikatirppaṭṭavarkaḷ |
பிறிகதிர்ப்பட்டவை piṟikatirppaṭṭavai | |
future | பிறிகதிர்ப்படுபவன் piṟikatirppaṭupavaṉ |
பிறிகதிர்ப்படுபவள் piṟikatirppaṭupavaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுபவர் piṟikatirppaṭupavar |
பிறிகதிர்ப்படுவது piṟikatirppaṭuvatu |
பிறிகதிர்ப்படுபவர்கள் piṟikatirppaṭupavarkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படுபவை piṟikatirppaṭupavai | |
negative | பிறிகதிர்ப்படாதவன் piṟikatirppaṭātavaṉ |
பிறிகதிர்ப்படாதவள் piṟikatirppaṭātavaḷ |
பிறிகதிர்ப்படாதவர் piṟikatirppaṭātavar |
பிறிகதிர்ப்படாதது piṟikatirppaṭātatu |
பிறிகதிர்ப்படாதவர்கள் piṟikatirppaṭātavarkaḷ |
பிறிகதிர்ப்படாதவை piṟikatirppaṭātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
பிறிகதிர்ப்படுவது piṟikatirppaṭuvatu |
பிறிகதிர்ப்படுதல் piṟikatirppaṭutal |
பிறிகதிர்ப்படல் piṟikatirppaṭal |