நகரம்
Appearance
See also: நரகம்
Tamil
[edit]Pronunciation
[edit]Etymology 1
[edit]Compound of ந் (n) + அகரம் (akaram), to mean, 'consonant ந் (n) with the vowel அ (a) sound.'
Noun
[edit]நகரம் • (nakaram)
- one of the names of the Tamil alphasyllabic letter ந (na)
See also
[edit]- அகரம் (akaram)
- ஆகாரம் (ākāram)
- இகரம் (ikaram)
- ஈகாரம் (īkāram)
- உகரம் (ukaram)
- ஊகாரம் (ūkāram)
- எகரம் (ekaram)
- ஏகாரம் (ēkāram)
- ஐகாரம் (aikāram)
- ஒகரம் (okaram)
- ஓகாரம் (ōkāram)
- ஔகாரம் (aukāram)
- ககரம் (kakaram)
- ஙகரம் (ṅakaram)
- சகரம் (cakaram)
- ஞகரம் (ñakaram)
- டகரம் (ṭakaram)
- ணகரம் (ṇakaram)
- தகரம் (takaram)
- நகரம் (nakaram)
- னகரம் (ṉakaram)
- பகரம் (pakaram)
- மகரம் (makaram)
- யகரம் (yakaram)
- ரகரம் (rakaram)
- றகரம் (ṟakaram)
- லகரம் (lakaram)
- ளகரம் (ḷakaram)
- ழகரம் (ḻakaram)
- வகரம் (vakaram)
Etymology 2
[edit]From Sanskrit नगर (nagara). Doublet of நகர் (nakar).
Noun
[edit]நகரம் • (nakaram)
Declension
[edit]m-stem declension of நகரம் (nakaram) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | நகரம் nakaram |
நகரங்கள் nakaraṅkaḷ |
Vocative | நகரமே nakaramē |
நகரங்களே nakaraṅkaḷē |
Accusative | நகரத்தை nakarattai |
நகரங்களை nakaraṅkaḷai |
Dative | நகரத்துக்கு nakarattukku |
நகரங்களுக்கு nakaraṅkaḷukku |
Genitive | நகரத்துடைய nakarattuṭaiya |
நகரங்களுடைய nakaraṅkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | நகரம் nakaram |
நகரங்கள் nakaraṅkaḷ |
Vocative | நகரமே nakaramē |
நகரங்களே nakaraṅkaḷē |
Accusative | நகரத்தை nakarattai |
நகரங்களை nakaraṅkaḷai |
Dative | நகரத்துக்கு nakarattukku |
நகரங்களுக்கு nakaraṅkaḷukku |
Benefactive | நகரத்துக்காக nakarattukkāka |
நகரங்களுக்காக nakaraṅkaḷukkāka |
Genitive 1 | நகரத்துடைய nakarattuṭaiya |
நகரங்களுடைய nakaraṅkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | நகரத்தின் nakarattiṉ |
நகரங்களின் nakaraṅkaḷiṉ |
Locative 1 | நகரத்தில் nakarattil |
நகரங்களில் nakaraṅkaḷil |
Locative 2 | நகரத்திடம் nakarattiṭam |
நகரங்களிடம் nakaraṅkaḷiṭam |
Sociative 1 | நகரத்தோடு nakarattōṭu |
நகரங்களோடு nakaraṅkaḷōṭu |
Sociative 2 | நகரத்துடன் nakarattuṭaṉ |
நகரங்களுடன் nakaraṅkaḷuṭaṉ |
Instrumental | நகரத்தால் nakarattāl |
நகரங்களால் nakaraṅkaḷāl |
Ablative | நகரத்திலிருந்து nakarattiliruntu |
நகரங்களிலிருந்து nakaraṅkaḷiliruntu |