தாய்
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Old Tamil 𑀢𑀸𑀬𑁆 (tāy). By surface analysis, தம் (tam, “one's own”) + ஆய் (āy, “mother”, doublet of யாய் (yāy)). Cognate with Kannada ತಾಯಿ (tāyi).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]தாய் • (tāy)
Declension
[edit]y-stem declension of தாய் (tāy) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | தாய் tāy |
தாய்மார்கள் tāymārkaḷ |
Vocative | தாயே tāyē |
தாய்மார்களே tāymārkaḷē |
Accusative | தாயை tāyai |
தாய்மார்களை tāymārkaḷai |
Dative | தாய்க்கு tāykku |
தாய்மார்களுக்கு tāymārkaḷukku |
Genitive | தாயுடைய tāyuṭaiya |
தாய்மார்களுடைய tāymārkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | தாய் tāy |
தாய்மார்கள் tāymārkaḷ |
Vocative | தாயே tāyē |
தாய்மார்களே tāymārkaḷē |
Accusative | தாயை tāyai |
தாய்மார்களை tāymārkaḷai |
Dative | தாய்க்கு tāykku |
தாய்மார்களுக்கு tāymārkaḷukku |
Benefactive | தாய்க்காக tāykkāka |
தாய்மார்களுக்காக tāymārkaḷukkāka |
Genitive 1 | தாயுடைய tāyuṭaiya |
தாய்மார்களுடைய tāymārkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | தாயின் tāyiṉ |
தாய்மார்களின் tāymārkaḷiṉ |
Locative 1 | தாயில் tāyil |
தாய்மார்களில் tāymārkaḷil |
Locative 2 | தாயிடம் tāyiṭam |
தாய்மார்களிடம் tāymārkaḷiṭam |
Sociative 1 | தாயோடு tāyōṭu |
தாய்மார்களோடு tāymārkaḷōṭu |
Sociative 2 | தாயுடன் tāyuṭaṉ |
தாய்மார்களுடன் tāymārkaḷuṭaṉ |
Instrumental | தாயால் tāyāl |
தாய்மார்களால் tāymārkaḷāl |
Ablative | தாயிலிருந்து tāyiliruntu |
தாய்மார்களிலிருந்து tāymārkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- செவிலித்தாய் (cevilittāy)
- தாயகம் (tāyakam)
- தாய்க்கட்டுமனை (tāykkaṭṭumaṉai)
- தாய்க்கறையான் (tāykkaṟaiyāṉ)
- தாய்க்கிராமம் (tāykkirāmam)
- தாய்ச்சங்கம் (tāyccaṅkam)
- தாய்ச்சி (tāycci)
- தாய்ச்சித்தம்பலம் (tāyccittampalam)
- தாய்ச்சீலை (tāyccīlai)
- தாய்ச்சுவர் (tāyccuvar)
- தாய்ச்சோட்டை (tāyccōṭṭai)
- தாய்தந்தை (tāytantai)
- தாய்தலைத்தென்றல் (tāytalaitteṉṟal)
- தாய்நாடு (tāynāṭu)
- தாய்பிள்ளை (tāypiḷḷai)
- தாய்ப்பாட்டன் (tāyppāṭṭaṉ)
- தாய்ப்பானை (tāyppāṉai)
- தாய்ப்பால் (tāyppāl)
- தாய்மாமன் (tāymāmaṉ)
- தாய்முதல் (tāymutal)
- தாய்மை (tāymai)
- தாய்மொழி (tāymoḻi)
- தாய்வழி (tāyvaḻi)
- தாய்வாய்க்கால் (tāyvāykkāl)
- தாய்வேர் (tāyvēr)
- மாற்றாந்தாய் (māṟṟāntāy)
- வேற்றுத்தாய் (vēṟṟuttāy)
References
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “தாய்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]