சிரி
From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term. Cognate with Malayalam ചിരിക്കുക (cirikkuka).
Pronunciation
[edit]Verb
[edit]சிரி • (ciri)
Conjugation
[edit]Conjugation of சிரி (ciri)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | சிரிக்கிறேன் cirikkiṟēṉ |
சிரிக்கிறாய் cirikkiṟāy |
சிரிக்கிறான் cirikkiṟāṉ |
சிரிக்கிறாள் cirikkiṟāḷ |
சிரிக்கிறார் cirikkiṟār |
சிரிக்கிறது cirikkiṟatu | |
past | சிரித்தேன் cirittēṉ |
சிரித்தாய் cirittāy |
சிரித்தான் cirittāṉ |
சிரித்தாள் cirittāḷ |
சிரித்தார் cirittār |
சிரித்தது cirittatu | |
future | சிரிப்பேன் cirippēṉ |
சிரிப்பாய் cirippāy |
சிரிப்பான் cirippāṉ |
சிரிப்பாள் cirippāḷ |
சிரிப்பார் cirippār |
சிரிக்கும் cirikkum | |
future negative | சிரிக்கமாட்டேன் cirikkamāṭṭēṉ |
சிரிக்கமாட்டாய் cirikkamāṭṭāy |
சிரிக்கமாட்டான் cirikkamāṭṭāṉ |
சிரிக்கமாட்டாள் cirikkamāṭṭāḷ |
சிரிக்கமாட்டார் cirikkamāṭṭār |
சிரிக்காது cirikkātu | |
negative | சிரிக்கவில்லை cirikkavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | சிரிக்கிறோம் cirikkiṟōm |
சிரிக்கிறீர்கள் cirikkiṟīrkaḷ |
சிரிக்கிறார்கள் cirikkiṟārkaḷ |
சிரிக்கின்றன cirikkiṉṟaṉa | |||
past | சிரித்தோம் cirittōm |
சிரித்தீர்கள் cirittīrkaḷ |
சிரித்தார்கள் cirittārkaḷ |
சிரித்தன cirittaṉa | |||
future | சிரிப்போம் cirippōm |
சிரிப்பீர்கள் cirippīrkaḷ |
சிரிப்பார்கள் cirippārkaḷ |
சிரிப்பன cirippaṉa | |||
future negative | சிரிக்கமாட்டோம் cirikkamāṭṭōm |
சிரிக்கமாட்டீர்கள் cirikkamāṭṭīrkaḷ |
சிரிக்கமாட்டார்கள் cirikkamāṭṭārkaḷ |
சிரிக்கா cirikkā | |||
negative | சிரிக்கவில்லை cirikkavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
சிரி ciri |
சிரியுங்கள் ciriyuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
சிரிக்காதே cirikkātē |
சிரிக்காதீர்கள் cirikkātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of சிரித்துவிடு (cirittuviṭu) | past of சிரித்துவிட்டிரு (cirittuviṭṭiru) | future of சிரித்துவிடு (cirittuviṭu) | |||||
progressive | சிரித்துக்கொண்டிரு cirittukkoṇṭiru | ||||||
effective | சிரிக்கப்படு cirikkappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | சிரிக்க cirikka |
சிரிக்காமல் இருக்க cirikkāmal irukka | |||||
potential | சிரிக்கலாம் cirikkalām |
சிரிக்காமல் இருக்கலாம் cirikkāmal irukkalām | |||||
cohortative | சிரிக்கட்டும் cirikkaṭṭum |
சிரிக்காமல் இருக்கட்டும் cirikkāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | சிரிப்பதால் cirippatāl |
சிரிக்காத்தால் cirikkāttāl | |||||
conditional | சிரித்தால் cirittāl |
சிரிக்காவிட்டால் cirikkāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | சிரித்து cirittu |
சிரிக்காமல் cirikkāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
சிரிக்கிற cirikkiṟa |
சிரித்த ciritta |
சிரிக்கும் cirikkum |
சிரிக்காத cirikkāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | சிரிக்கிறவன் cirikkiṟavaṉ |
சிரிக்கிறவள் cirikkiṟavaḷ |
சிரிக்கிறவர் cirikkiṟavar |
சிரிக்கிறது cirikkiṟatu |
சிரிக்கிறவர்கள் cirikkiṟavarkaḷ |
சிரிக்கிறவை cirikkiṟavai | |
past | சிரித்தவன் cirittavaṉ |
சிரித்தவள் cirittavaḷ |
சிரித்தவர் cirittavar |
சிரித்தது cirittatu |
சிரித்தவர்கள் cirittavarkaḷ |
சிரித்தவை cirittavai | |
future | சிரிப்பவன் cirippavaṉ |
சிரிப்பவள் cirippavaḷ |
சிரிப்பவர் cirippavar |
சிரிப்பது cirippatu |
சிரிப்பவர்கள் cirippavarkaḷ |
சிரிப்பவை cirippavai | |
negative | சிரிக்காதவன் cirikkātavaṉ |
சிரிக்காதவள் cirikkātavaḷ |
சிரிக்காதவர் cirikkātavar |
சிரிக்காதது cirikkātatu |
சிரிக்காதவர்கள் cirikkātavarkaḷ |
சிரிக்காதவை cirikkātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
சிரிப்பது cirippatu |
சிரித்தல் cirittal |
சிரிக்கல் cirikkal |
Derived terms
[edit]- சிரிப்பு (cirippu, “smile”)
Retrieved from "https://en.wiktionary.org/w/index.php?title=சிரி&oldid=79546508"