கொய்
Appearance
Inherited from Proto-Dravidian *koy-. Cognate with Kolami కయీపెంగ్ (kayīpeṅg) and Malayalam കൊയ്യുക (koyyuka).
கொய் • (koy)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | கொய்கிறேன் koykiṟēṉ |
கொய்கிறாய் koykiṟāy |
கொய்கிறான் koykiṟāṉ |
கொய்கிறாள் koykiṟāḷ |
கொய்கிறார் koykiṟār |
கொய்கிறது koykiṟatu | |
past | கொய்தேன் koytēṉ |
கொய்தாய் koytāy |
கொய்தான் koytāṉ |
கொய்தாள் koytāḷ |
கொய்தார் koytār |
கொய்தது koytatu | |
future | கொய்வேன் koyvēṉ |
கொய்வாய் koyvāy |
கொய்வான் koyvāṉ |
கொய்வாள் koyvāḷ |
கொய்வார் koyvār |
கொய்யும் koyyum | |
future negative | கொய்யமாட்டேன் koyyamāṭṭēṉ |
கொய்யமாட்டாய் koyyamāṭṭāy |
கொய்யமாட்டான் koyyamāṭṭāṉ |
கொய்யமாட்டாள் koyyamāṭṭāḷ |
கொய்யமாட்டார் koyyamāṭṭār |
கொய்யாது koyyātu | |
negative | கொய்யவில்லை koyyavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | கொய்கிறோம் koykiṟōm |
கொய்கிறீர்கள் koykiṟīrkaḷ |
கொய்கிறார்கள் koykiṟārkaḷ |
கொய்கின்றன koykiṉṟaṉa | |||
past | கொய்தோம் koytōm |
கொய்தீர்கள் koytīrkaḷ |
கொய்தார்கள் koytārkaḷ |
கொய்தன koytaṉa | |||
future | கொய்வோம் koyvōm |
கொய்வீர்கள் koyvīrkaḷ |
கொய்வார்கள் koyvārkaḷ |
கொய்வன koyvaṉa | |||
future negative | கொய்யமாட்டோம் koyyamāṭṭōm |
கொய்யமாட்டீர்கள் koyyamāṭṭīrkaḷ |
கொய்யமாட்டார்கள் koyyamāṭṭārkaḷ |
கொய்யா koyyā | |||
negative | கொய்யவில்லை koyyavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
கொய் koy |
கொய்யுங்கள் koyyuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
கொய்யாதே koyyātē |
கொய்யாதீர்கள் koyyātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of கொய்துவிடு (koytuviṭu) | past of கொய்துவிட்டிரு (koytuviṭṭiru) | future of கொய்துவிடு (koytuviṭu) | |||||
progressive | கொய்துக்கொண்டிரு koytukkoṇṭiru | ||||||
effective | கொய்யப்படு koyyappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | கொய்ய koyya |
கொய்யாமல் இருக்க koyyāmal irukka | |||||
potential | கொய்யலாம் koyyalām |
கொய்யாமல் இருக்கலாம் koyyāmal irukkalām | |||||
cohortative | கொய்யட்டும் koyyaṭṭum |
கொய்யாமல் இருக்கட்டும் koyyāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | கொய்வதால் koyvatāl |
கொய்யாத்தால் koyyāttāl | |||||
conditional | கொய்தால் koytāl |
கொய்யாவிட்டால் koyyāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | கொய்து koytu |
கொய்யாமல் koyyāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
கொய்கிற koykiṟa |
கொய்த koyta |
கொய்யும் koyyum |
கொய்யாத koyyāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | கொய்கிறவன் koykiṟavaṉ |
கொய்கிறவள் koykiṟavaḷ |
கொய்கிறவர் koykiṟavar |
கொய்கிறது koykiṟatu |
கொய்கிறவர்கள் koykiṟavarkaḷ |
கொய்கிறவை koykiṟavai | |
past | கொய்தவன் koytavaṉ |
கொய்தவள் koytavaḷ |
கொய்தவர் koytavar |
கொய்தது koytatu |
கொய்தவர்கள் koytavarkaḷ |
கொய்தவை koytavai | |
future | கொய்பவன் koypavaṉ |
கொய்பவள் koypavaḷ |
கொய்பவர் koypavar |
கொய்வது koyvatu |
கொய்பவர்கள் koypavarkaḷ |
கொய்பவை koypavai | |
negative | கொய்யாதவன் koyyātavaṉ |
கொய்யாதவள் koyyātavaḷ |
கொய்யாதவர் koyyātavar |
கொய்யாதது koyyātatu |
கொய்யாதவர்கள் koyyātavarkaḷ |
கொய்யாதவை koyyātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
கொய்வது koyvatu |
கொய்தல் koytal |
கொய்யல் koyyal |