கிழமை
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]From the root கிழ (kiḻa, “old”).
Pronunciation
[edit]Audio: (file)
Noun
[edit]கிழமை • (kiḻamai)
- claim, right, property
- relation, connection
- friendship, alliance
- (grammar) relation of one thing to another as denoted by the possessive case
- quality, property, attribute
- day of the week, as related to each of the seven planets
- old age
Cognates
[edit]- கிழக்கதை (kiḻakkatai)
- கிழடன் (kiḻaṭaṉ)
- கிழடு (kiḻaṭu)
- கிழடுகட்டை (kiḻaṭukaṭṭai)
- கிழண்டுபோ (kiḻaṇṭupō)
- கிழத்தனம் (kiḻattaṉam)
- கிழத்தி (kiḻatti)
- கிழப்பிணம் (kiḻappiṇam)
- கிழமழை (kiḻamaḻai)
- கிழமைக்கழு (kiḻamaikkaḻu)
- கிழமைச்சூனியம் (kiḻamaiccūṉiyam)
- கிழமைவட்டம் (kiḻamaivaṭṭam)
- கிழம் (kiḻam)
- கிழம்படு (kiḻampaṭu)
- கிழவது (kiḻavatu)
- கிழவன் (kiḻavaṉ)
- கிழவி (kiḻavi)
- கிழவு (kiḻavu)
- கிழவோன் (kiḻavōṉ)
- கிழான் (kiḻāṉ)
- கிழாள் (kiḻāḷ)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “கிழமை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press