உலகம்
Jump to navigation
Jump to search
See also: உலோகம்
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Borrowed from Sanskrit लोक (loka). Doublet of லோகம் (lōkam).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]உலகம் • (ulakam)
Declension
[edit]m-stem declension of உலகம் (ulakam) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | உலகம் ulakam |
உலகங்கள் ulakaṅkaḷ |
Vocative | உலகமே ulakamē |
உலகங்களே ulakaṅkaḷē |
Accusative | உலகத்தை ulakattai |
உலகங்களை ulakaṅkaḷai |
Dative | உலகத்துக்கு ulakattukku |
உலகங்களுக்கு ulakaṅkaḷukku |
Genitive | உலகத்துடைய ulakattuṭaiya |
உலகங்களுடைய ulakaṅkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | உலகம் ulakam |
உலகங்கள் ulakaṅkaḷ |
Vocative | உலகமே ulakamē |
உலகங்களே ulakaṅkaḷē |
Accusative | உலகத்தை ulakattai |
உலகங்களை ulakaṅkaḷai |
Dative | உலகத்துக்கு ulakattukku |
உலகங்களுக்கு ulakaṅkaḷukku |
Benefactive | உலகத்துக்காக ulakattukkāka |
உலகங்களுக்காக ulakaṅkaḷukkāka |
Genitive 1 | உலகத்துடைய ulakattuṭaiya |
உலகங்களுடைய ulakaṅkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | உலகத்தின் ulakattiṉ |
உலகங்களின் ulakaṅkaḷiṉ |
Locative 1 | உலகத்தில் ulakattil |
உலகங்களில் ulakaṅkaḷil |
Locative 2 | உலகத்திடம் ulakattiṭam |
உலகங்களிடம் ulakaṅkaḷiṭam |
Sociative 1 | உலகத்தோடு ulakattōṭu |
உலகங்களோடு ulakaṅkaḷōṭu |
Sociative 2 | உலகத்துடன் ulakattuṭaṉ |
உலகங்களுடன் ulakaṅkaḷuṭaṉ |
Instrumental | உலகத்தால் ulakattāl |
உலகங்களால் ulakaṅkaḷāl |
Ablative | உலகத்திலிருந்து ulakattiliruntu |
உலகங்களிலிருந்து ulakaṅkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- உலககர்த்தா (ulakakarttā)
- உலகசஞ்சாரம் (ulakacañcāram)
- உலகசயன் (ulakacayaṉ)
- உலகஞானம் (ulakañāṉam)
- உலகத்தார் (ulakattār)
- உலகநாதன் (ulakanātaṉ)
- உலகநீதி (ulakanīti)
- உலகபத்ததி (ulakapattati)
- உலகபாலர் (ulakapālar)
- உலகப்பற்று (ulakappaṟṟu)
- உலகப்பிரசித்தி (ulakappiracitti)
- உலகப்புரட்டன் (ulakappuraṭṭaṉ)
- உலகமன்னவன் (ulakamaṉṉavaṉ)
- உலகமரியாதை (ulakamariyātai)
- உலகமலையாமை (ulakamalaiyāmai)
- உலகமலைவு (ulakamalaivu)
- உலகமளந்தான் (ulakamaḷantāṉ)
- உலகமாதா (ulakamātā)
- உலகமுண்டோன் (ulakamuṇṭōṉ)
- உலகயாத்திரை (ulakayāttirai)
- உலகரீதி (ulakarīti)
- உலகர் (ulakar)
- உலகளவு (ulakaḷavu)
- உலகவறவி (ulakavaṟavi)
- உலகவறிவு (ulakavaṟivu)
- உலகவழக்கம் (ulakavaḻakkam)
- உலகவழக்கு (ulakavaḻakku)
- உலகவாஞ்சை (ulakavāñcai)
- உலகவாதம் (ulakavātam)
- உலகவார்த்தை (ulakavārttai)
- உலகவாழ்வு (ulakavāḻvu)
- உலகவிடைகழி (ulakaviṭaikaḻi)
- உலகவியாபாரம் (ulakaviyāpāram)
- உலகவிருத்தம் (ulakaviruttam)
- உலகவேடணை (ulakavēṭaṇai)
- உலகிகம் (ulakikam)
- உலகிதன் (ulakitaṉ)
- உலகியற்சொல் (ulakiyaṟcol)
- உலகியல் (ulakiyal)
- உலகியல்வழக்கு (ulakiyalvaḻakku)
- உலகுடைய பெருமாள் (ulakuṭaiya perumāḷ)
- உலகேடணை (ulakēṭaṇai)
- ஏழுலகம் (ēḻulakam)
- கீழுலகு (kīḻulaku)
- செல்லுலகு (cellulaku)
- நிலவுலகம் (nilavulakam)
- பூவுலகு (pūvulaku)
- மண்ணுலகு (maṇṇulaku)
- மேலுலகம் (mēlulakam)
- மேலையுலகு (mēlaiyulaku)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “உலகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press