உயிர்
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Alternative forms
[edit]Etymology
[edit]From Proto-Dravidian *ucV- (“to live, subsist”), cognate with Kannada ಉಸಿರು (usiru), Malayalam ഉയിർ (uyiṟ), Telugu ఉసురు (usuru, “life, breath”).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]உயிர் • (uyir)
Declension
[edit]Declension of உயிர் (uyir) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | உயிர் uyir |
உயிர்கள் uyirkaḷ |
Vocative | உயிரே uyirē |
உயிர்களே uyirkaḷē |
Accusative | உயிரை uyirai |
உயிர்களை uyirkaḷai |
Dative | உயிருக்கு uyirukku |
உயிர்களுக்கு uyirkaḷukku |
Genitive | உயிருடைய uyiruṭaiya |
உயிர்களுடைய uyirkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | உயிர் uyir |
உயிர்கள் uyirkaḷ |
Vocative | உயிரே uyirē |
உயிர்களே uyirkaḷē |
Accusative | உயிரை uyirai |
உயிர்களை uyirkaḷai |
Dative | உயிருக்கு uyirukku |
உயிர்களுக்கு uyirkaḷukku |
Benefactive | உயிருக்காக uyirukkāka |
உயிர்களுக்காக uyirkaḷukkāka |
Genitive 1 | உயிருடைய uyiruṭaiya |
உயிர்களுடைய uyirkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | உயிரின் uyiriṉ |
உயிர்களின் uyirkaḷiṉ |
Locative 1 | உயிரில் uyiril |
உயிர்களில் uyirkaḷil |
Locative 2 | உயிரிடம் uyiriṭam |
உயிர்களிடம் uyirkaḷiṭam |
Sociative 1 | உயிரோடு uyirōṭu |
உயிர்களோடு uyirkaḷōṭu |
Sociative 2 | உயிருடன் uyiruṭaṉ |
உயிர்களுடன் uyirkaḷuṭaṉ |
Instrumental | உயிரால் uyirāl |
உயிர்களால் uyirkaḷāl |
Ablative | உயிரிலிருந்து uyiriliruntu |
உயிர்களிலிருந்து uyirkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- இன்னுயிர் (iṉṉuyir)
- ஈருயிர் (īruyir)
- ஈருயிர்க்காரி (īruyirkkāri)
- ஈருயிர்ப்பிணவு (īruyirppiṇavu)
- உயிரணு (uyiraṇu)
- உயிரி (uyiri)
- உயிரித் தொழில்நுட்பம் (uyirit toḻilnuṭpam)
- உயிரினம் (uyiriṉam)
- உயிரியல் (uyiriyal)
- உயிரிழப்பு (uyiriḻappu)
- உயிரெழுத்து (uyireḻuttu)
- உயிர் உரம் (uyir uram)
- உயிர் வேதியியல் (uyir vētiyiyal)
- உயிர்ச்சத்து (uyirccattu)
- உயிர்த்தெழு (uyirtteḻu)
- உயிர்த்தெழுகை (uyirtteḻukai)
- உயிர்த்தோழன் (uyirttōḻaṉ)
- உயிர்த்தோழி (uyirttōḻi)
- உயிர்ப்பலி (uyirppali)
- உயிர்ப்பாங்கி (uyirppāṅki)
- உயிர்ப்பிச்சை (uyirppiccai)
- உயிர்ப்பு (uyirppu)
- உயிர்மெய் (uyirmey)
- உயிர்வளி (uyirvaḷi)
- ஊருயிர் (ūruyir)
- காட்டுயிர் (kāṭṭuyir)
- குற்றுயிர் (kuṟṟuyir)
- நுண்ணுயிர் (nuṇṇuyir)
- பல்லுயிரியம் (palluyiriyam)
- பல்லுயிர் (palluyir)
- புத்துயிர் (puttuyir)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “உயிர்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- Burrow, T., Emeneau, M. B. (1984) “uy”, in A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN.