Jump to content

ஆந்தை

From Wiktionary, the free dictionary

Tamil

[edit]
Tamil Wikipedia has an article on:
Wikipedia ta
ஓர் ஆந்தை
பலவகை ஆந்தைகள்

Pronunciation

[edit]
  • IPA(key): /aːn̪d̪ɐɪ̯/
  • Audio:(file)

Etymology 1

[edit]

Ultimately from Proto-South Dravidian I *āntay.[1] Cognate with Malayalam ആന്ത (ānta) and Kannada ಆಂದೆಗ (āndega).

Noun

[edit]

ஆந்தை (āntai)

  1. owl (Athene brama)
    Synonyms: கோட்டான் (kōṭṭāṉ), இருடி (iruṭi), ஊமன் (ūmaṉ), ஓரை (ōrai), சகோரம் (cakōram), சாக்குரல் (cākkural), நத்து (nattu), பெரும்புள் (perumpuḷ), பொய்கை (poykai), மூங்கா (mūṅkā), ஊலுகம் (ūlukam), கின்னரி (kiṉṉari), பகற்குருடு (pakaṟkuruṭu), குரால் (kurāl), கூகை (kūkai)
  2. swamp mallow (Pavonia)
Declension
[edit]
ai-stem declension of ஆந்தை (āntai)
Singular Plural
Nominative ஆந்தை
āntai
ஆந்தைகள்
āntaikaḷ
Vocative ஆந்தையே
āntaiyē
ஆந்தைகளே
āntaikaḷē
Accusative ஆந்தையை
āntaiyai
ஆந்தைகளை
āntaikaḷai
Dative ஆந்தைக்கு
āntaikku
ஆந்தைகளுக்கு
āntaikaḷukku
Genitive ஆந்தையுடைய
āntaiyuṭaiya
ஆந்தைகளுடைய
āntaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative ஆந்தை
āntai
ஆந்தைகள்
āntaikaḷ
Vocative ஆந்தையே
āntaiyē
ஆந்தைகளே
āntaikaḷē
Accusative ஆந்தையை
āntaiyai
ஆந்தைகளை
āntaikaḷai
Dative ஆந்தைக்கு
āntaikku
ஆந்தைகளுக்கு
āntaikaḷukku
Benefactive ஆந்தைக்காக
āntaikkāka
ஆந்தைகளுக்காக
āntaikaḷukkāka
Genitive 1 ஆந்தையுடைய
āntaiyuṭaiya
ஆந்தைகளுடைய
āntaikaḷuṭaiya
Genitive 2 ஆந்தையின்
āntaiyiṉ
ஆந்தைகளின்
āntaikaḷiṉ
Locative 1 ஆந்தையில்
āntaiyil
ஆந்தைகளில்
āntaikaḷil
Locative 2 ஆந்தையிடம்
āntaiyiṭam
ஆந்தைகளிடம்
āntaikaḷiṭam
Sociative 1 ஆந்தையோடு
āntaiyōṭu
ஆந்தைகளோடு
āntaikaḷōṭu
Sociative 2 ஆந்தையுடன்
āntaiyuṭaṉ
ஆந்தைகளுடன்
āntaikaḷuṭaṉ
Instrumental ஆந்தையால்
āntaiyāl
ஆந்தைகளால்
āntaikaḷāl
Ablative ஆந்தையிலிருந்து
āntaiyiliruntu
ஆந்தைகளிலிருந்து
āntaikaḷiliruntu

Etymology 2

[edit]

From ஆதன் (ātaṉ) +‎ தந்தை (tantai), translates to 'father of Ātan.'

Proper noun

[edit]

ஆந்தை (āntai)

  1. a male given name from Old Tamil

References

[edit]
  1. ^ Burrow, T., Emeneau, M. B. (1984) “āntai”, in A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN.