ஆட்டம்
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]From ஆடு (āṭu, “to move, to dance”). Cognate with Kannada ಆಟ (āṭa), Malayalam ആട്ടം (āṭṭaṁ), Telugu ఆట (āṭa).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]ஆட்டம் • (āṭṭam) (plural ஆட்டங்கள்)
- game, sport
- Synonyms: விளையாட்டு (viḷaiyāṭṭu), கேளிக்கை (kēḷikkai)
- motion, rocking, swinging, shaking
- influence, power
- dance
Declension
[edit]m-stem declension of ஆட்டம் (āṭṭam) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | ஆட்டம் āṭṭam |
ஆட்டங்கள் āṭṭaṅkaḷ |
Vocative | ஆட்டமே āṭṭamē |
ஆட்டங்களே āṭṭaṅkaḷē |
Accusative | ஆட்டத்தை āṭṭattai |
ஆட்டங்களை āṭṭaṅkaḷai |
Dative | ஆட்டத்துக்கு āṭṭattukku |
ஆட்டங்களுக்கு āṭṭaṅkaḷukku |
Genitive | ஆட்டத்துடைய āṭṭattuṭaiya |
ஆட்டங்களுடைய āṭṭaṅkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | ஆட்டம் āṭṭam |
ஆட்டங்கள் āṭṭaṅkaḷ |
Vocative | ஆட்டமே āṭṭamē |
ஆட்டங்களே āṭṭaṅkaḷē |
Accusative | ஆட்டத்தை āṭṭattai |
ஆட்டங்களை āṭṭaṅkaḷai |
Dative | ஆட்டத்துக்கு āṭṭattukku |
ஆட்டங்களுக்கு āṭṭaṅkaḷukku |
Benefactive | ஆட்டத்துக்காக āṭṭattukkāka |
ஆட்டங்களுக்காக āṭṭaṅkaḷukkāka |
Genitive 1 | ஆட்டத்துடைய āṭṭattuṭaiya |
ஆட்டங்களுடைய āṭṭaṅkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | ஆட்டத்தின் āṭṭattiṉ |
ஆட்டங்களின் āṭṭaṅkaḷiṉ |
Locative 1 | ஆட்டத்தில் āṭṭattil |
ஆட்டங்களில் āṭṭaṅkaḷil |
Locative 2 | ஆட்டத்திடம் āṭṭattiṭam |
ஆட்டங்களிடம் āṭṭaṅkaḷiṭam |
Sociative 1 | ஆட்டத்தோடு āṭṭattōṭu |
ஆட்டங்களோடு āṭṭaṅkaḷōṭu |
Sociative 2 | ஆட்டத்துடன் āṭṭattuṭaṉ |
ஆட்டங்களுடன் āṭṭaṅkaḷuṭaṉ |
Instrumental | ஆட்டத்தால் āṭṭattāl |
ஆட்டங்களால் āṭṭaṅkaḷāl |
Ablative | ஆட்டத்திலிருந்து āṭṭattiliruntu |
ஆட்டங்களிலிருந்து āṭṭaṅkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- இடையாட்டம் (iṭaiyāṭṭam)
- ஊசலாட்டம் (ūcalāṭṭam)
- கரகாட்டம் (karakāṭṭam)
- கொண்டாட்டம் (koṇṭāṭṭam)
- கோலாட்டம் (kōlāṭṭam)
- சதுராட்டம் (caturāṭṭam)
- சிலம்பாட்டம் (cilampāṭṭam)
- சீட்டாட்டம் (cīṭṭāṭṭam)
- திண்டாட்டம் (tiṇṭāṭṭam)
- பகடையாட்டம் (pakaṭaiyāṭṭam)
- பொம்மலாட்டம் (pommalāṭṭam)
- போராட்டம் (pōrāṭṭam)
- மயிலாட்டம் (mayilāṭṭam)
- மோகினிஆட்டம் (mōkiṉi’āṭṭam)
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “ஆட்டம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press